İran Cumhurbaşkanı’nın kabine listesinde kadın bakan yer aldı

0

İran Cumhurbaşkanı’nın kabine listesinde kadın bakan yer aldı

İran’ın reformcu diye bilinen yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın, meclise önerdiği hükümet üyeleri listesinde dikkat çekici isimler var.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Ferzane Sadık’ı Karayolları ve Konut Bakanı olarak önerdi. 47 yaşındaki Ferzane Sadık, aynı bakanlıkta direktör olarak görev yapıyor. Keskin muhafazakar üyelerden oluşan İran Meclisi’nde şimdiden Sadık’ın bakanlığına itirazlar olduğu belirtiliyor. Meclis kabul ederse Ferzane Sadık İran’da 1979’daki devrimden sonra ikinci, İran tarihinde 3’üncü kadın bakan olacak. İran İslam Cumhuriyeti’ndeki ilk kadın bakan Marziye Vahid Dastgerdi’ydi. Dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat, 2009’da Dastgerdi’yi meclise sağlık bakanı olarak önermiş ve Dastgerdi’nin hükümet üyeliği meclis tarafından kabul edilmişti.

İran tarihinin ilk kadın bakanı ise Ferruhru Parsa’ydı. 1968-1971 yılları arasında eğitim bakanlığı yapan Parsa 1979’daki İslam devriminden sonra idam edilmişti.

İran Cumhurbaşkanı geçen hafta da Zehra Behruz Azar’I cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadı. Cumhurbaşkanı yardımcılarının meclis tarafından onaylanması gerekmiyor.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Dışişleri Bakanlığı içinse nükleer görüşmeci Abbas Arangçi’yi önerdi. Arangçi 61 yaşında ve meslekten diplomat. Abbas Arangçi, 2015 yılında dünyanın önde gelen güçleriyle gerçekleştirilen nükleer anlaşmayı yürüten İran ekibinde yer almıştı. Söz konusu anlaşma, Danold Trump’ın başkanlık döneminde 2018 yılında Abd’nin çekilmesiyle kadük olmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan içişleri bakanı olarak polis generali İskender Momeni’yi önerdi. Son olarak Mahsa Amini adlı gencin kıyafet kurallarına uymadığı iddiasıyla gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesiyle başlayan protesto gösterilerinin sert bir şekilde bastırılmasıyla dikkatleri çeken İran İçişleri Bakanlığı’na önerilen İskender Momeni’nin, görece ılımlı bir isim olduğu belirtiliyor.