Japonya’daki 7,1’lik depremden sonra resmi uyarı yapıldı: “Çok büyük olanı gelebilir“

0

Japonya’daki 7,1’lik depremden sonra resmi uyarı yapıldı: “Çok büyük olanı gelebilir“

Japonya’nın güneydoğusu açıklarında Pasifik Okyanusu’nda Nankai Çukuru denilen tarih boyunca ağır can kayıplarına yol açan bir fay alanı var.

Burada 8 Ağustos 2024 Perşembe günü 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi; tsunami uyarısı da yapıldı.

Deprem büyüklüğünde 7,1, Japonya standartlarında pek önemli değil. Nitekim 8 Ağustos tarihli Nankai depremi can kaybına yol açmadı fazla hasar da oluşmadı. Tsunami uyarısı da geri çekildi.

Ancak bu depremden sonra resmi olarak hiç yapılmamış, beklenmeyen ve tartışılan bir uyarı oldu.

Japonya’nın Kandillisi ya da AFAD’I diyebileceğimiz Japon Meteoroloji Ajansı, Nankai Çukuru merkezli “büyük bir deprem” riskinin arttığını  söyledi. Hatta Japonya Başbakanı, bu uyarı nedeniyle gelecek hafta Orta Asya’ya yapacağı geziyi iptal etti. Japon Meteoroloji Ajansı uzmanları, bu alanda gelecek 30 yıl içinde 8 veya 9 büyüklüğünde bir mega deprem riskinin %70 ila %80 arasında olduğunu açıkladılar.

Japonya’da “mega deprem” ya da “büyük deprem”, toplumsal zihinde alarm zillerini çaldıran kavramlar. Söz konusu kavramlar, yakın tarihte yaşanan Kobe veya Tohoku depremlerini akla getiriyor.

Üstelik “mega deprem” için yapılan uyarıya konu olan Nankai Çukuru’nun karşısındaki bölge, Japonya’nın nüfus olarak en yoğun bölgelerinden biri. Bu nedenle bu alanda meydana gelecek büyük deprem en kötü senaryoları gündeme getiriyor. Buna göre trilyonlarca dolar maddi hasar ve yüzbinlerce can kaybı öngörülüyor.

Japonya Meteoroloji Ajansı’nın 8 Ağustos günü meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremin bir öncü deprem olabileceği yolundaki uyarısı elbette tartışmalara yol açtı. Kimi uzmanlar bu öngörüyü desteklerken kimileri de uyarının hiç bir bilimsel yanı olmadığını belirttiler.

Japonya Deprem Ajansı’nın uyarısını destekleyen deprem uzmanlarına göre, bazı depremlerin öncü deprem olma olasılığı %5…

Üstelik 2011’deki Tohoku depremi öncesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin bir öncü şok olduğu, bunun büyük ölçüde gözardı edildiği belirtiliyor.

Japonya’nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011’de a meydana gelen 9 büyüklüğündeki Tohoku depremi ve tsunami nedeniyle 18,000 kişi ölmüş ağır hasar oluşmuş, Fukishima Nükleer Santrali patlamış, kontrolden çıkmıştı.

Japonya Meteoroloji Ajansı, büyük Tohoku depreminin öncü şokundan hareketle 2011’de bir uyarı sistemi oluşturmuştu.

8 Ağustos 2024 Perşembe günü 7,1’lik Nankai Çukuru depreminden sonra bu sistem ilk defa kullanıldı ve uyarı da yapıldı.