Kent Ekranı

Araştırma: Mikrodalga fırınlar, radyasyona dayanıklı mikroplar barındırıyor.

Araştırma: Mikrodalga fırınlar, radyasyona dayanıklı mikroplar barındırıyor.

Şimdiye kadar mikrodalgaların içinde hangi mikropların bulunabileceği bilinmiyordu.

İspanya’nın Paterna kentindeki Darwin Bioprospecting Excellence SL adlı girişimden araştırmacılar , mikrodalgaların içinde yaşayan radyasyona dirençli mikroplar keşfettiler.

Ekip, endişe verici bir şekilde bazı türlerinin insanlar için ölümcül olabileceğini söylüyor.

Çalışmanın yazarlarından Daniel Torrent, “Ev tipi mikrodalgalarda bulunan Klebsiella, Enterococcus ve Aeromonas gibi bazı cins türleri insan sağlığı açısından risk oluşturabilir” dedi.

Ekip, araştırmalarında 30 mikrodalga fırının içinden mikrop örnekleri aldı. Bunlardan 10’u tek haneli mutfaklardan, 10’u kafeterya gibi ortak kullanılan mekanlardan ve 10’u da bilimsel laboratuvarlardan alındı.

Örneklerin analizi sonucunda 25 bakteri şubesinde 747 farklı mikrop cinsinin bulunduğu tespit edildi.

Torrent, “Ev tipi mikrodalgalar, mutfak yüzeylerine benzer şekilde daha ‘insanlaştırılmış’ bir mikrobiyoma sahipken, laboratuvar tipi mikrodalgalar radyasyona karşı daha dirençli bakteriler barındırıyor” dedi.

Torrent, “Mikrodalga fırınları düzenli olarak seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonu veya piyasada satılan dezenfektan spreylerle dezenfekte etmenizi öneriyoruz” dedi.

‘Ayrıca, her kullanımdan sonra iç yüzeyleri nemli bir bezle silerek kalıntıları temizlemek ve bakteri oluşumunu önlemek için dökülenleri hemen temizlemek önemlidir.’

Endişe verici olan, bu mikropların birçoğunun – Klebsiella, Enterococcus ve Aeromonas – insanlar için tehlikeli olabilmesidir.

Klebsiella türleri zatürre, kan dolaşımı enfeksiyonları, yara veya cerrahi bölge enfeksiyonları ve menenjit gibi çeşitli sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonlara neden olabilir.

Enterokoklar ise idrar yolu enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonları ve yara enfeksiyonları da dahil olmak üzere bir dizi hastalığa neden olma potansiyeline sahiptir.