40 yıl sonra gelen altın madalya. Pakistan bayram yeri…

0

40 yıl sonra gelen altın madalya. Pakistan bayram yeri…

Bilgisiz ve tabii önyargılı olan seyirciler ekranda kendisini görünce 2024 Paris Olimpiyatları’nda hem de atletizmde Pakistanlı bir atletin ne işi olduğunu sorgulamışlardı.

Canlı yayında sunucuların Arshad Nadeem’in 2020’de olimpiyat beşincisi olduğunu belirtmelerine rağmen..

Cirit atma finallerinde Nadeem atışını yapıncaya kadar diğer atletler 85-89 metre civarında atışlar yapıyorlardı.

Arshad Nadeem alçakgönüllü sakin haliyle ekrana geldi, son derece temiz atışını yaptı ve cirit çimlere saplandığında hakemler, ölçüm yapmak için olimpiyat rekorunu gösteren çizginin epey uzağına koşuyorlardı. Nadeem, 92,97 metre ile olimpiyat rekoru kırmıştı. Hem de santim farkla değil yaklaşık 2 buçuk metre farkla. Hem de 16 yıl sonra…

Pakistan, bağımsızlığını kazandıktan sonra 1948 yılından itibaren olimpiyatlarda boy göstermeye başlamıştı. İlk altın madalya 1960 Roma Olimpiyatları’nda ülkenin çılgınca tutkunu olduğu kriket dalında gelmişti. Pakistan önceki son altını ise yine kriket dalında 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda elde etmişti.

Cirit atmayla atletizmde ülkesine ilk altın madalyayı armağan eden Arshad Nadeem de zaten eski bir kriket oyuncusuydu.

Nadeem’in geçilmesi pek beklenmiyordu ama madalya kesinleşince Pakistan bayram yerine döndü. Arshad Nadeem’in doğduğu ve yaşadığı yer başta olmak üzere ülke çapında kutlamalar yapıldı.

Halk sokaklarda kutlama yaparken ekran başındaki Pakistanlılar, Hindistanlılar ve dünya halkları sporun en güçlü manalarından birini izliyordu: Barış… Pakistan kurulduğundan beri defalarca savaşın eşiğine gelen iki komşu ülkenin sporcuları Arshad Nadeem (İrşad Nedim) ve gümüş madalya kazanan dünya şampiyonu Hindistanlı sporcu Neeraj Chopra birbirlerine sarılıyorlardı.

Sarılma anlarında iki ülkenin bayrakları da kucaklaşıyorlardı.