CHP’nin Eylül Kurultayı İktidar Yürüyüşüne Yol Açacak mı?   

0

CHP’nin Eylül Kurultayı İktidar Yürüyüşüne Yol Açacak mı?

CHP, 6-9 Eylül 2024 tarihleri arasında tüzük ve program kurultayı yapacak. CHP’nin tüzüğünün anti-demokratik olduğu sürekli tartışılan, konuşulan bir konu. Her alanda demokrasiyi savunduğunu iddia eden bir parti kendi iç işleyişinde demokratikleşmeyi sağlamak zorundadır. CHP, tıkanan üyelik sayısını aşmak için süreçleri hızlandıracak dijital uygulamaları kabul etmelidir. CHP, 2024 yerel seçimlerde oy aldığı kesimlerden parti üyesi yapmak zorundadır. Bu aidiyet duygusunu artıracak yeni üyelerle CHP topluma farklı yanlarını gösterebilecektir.  Bunun için üye olma koşullarında daha makul olmayı sağlamalıdır.

Bir başka önemli konu Genel başkanlık seçiminde aday olabilme koşulu delegelerin yüzde on oyuyla mümkün olabilmelidir. Var olan durum yeni adayların çıkmasını engelleyici niteliktedir. Şimdiki durumda genel merkezin belirleyici rolü bulunmaktadır. Bu anti-demokratik bir uygulamadır.

İl ve ilçelerde seçilmiş yönetimler genel merkez tarafından bir kararla görevden alınmamalıdır. Onları seçen iradeye saygı duyulmalıdır. İktidarın yerel yönetimlerde kayyum atamasının benzerini CHP örgütlerinde yapması tutarlı bir anlayış da değildir.

CHP’nin adayların belirlenmesinde merkez yoklamasından çok örgütün belirlemesi yönünde değişiklik yapılması yerinde olacaktır. Gerçi bu durumun “delege ağalığı” gibi 1970’lerde sıkça konuşulan konuya yol açtığı da unutulmadan bir sentez yapılmalıdır. Sadece genel merkezi belirlediği bir yapıdan uzaklaşılmalıdır. Gençlerin, kadınların siyasete daha çok katılımını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Özellikle gençlik kolu partiye dinamizm katmaktadır. Her kademedeki aday belirlenmesinde kadınlara ve gençlere kota verilmelidir. Kadın adayların partide etkin olmasını sağlayacak yapılanmaya gidilmelidir. Siyasal iktidarın kadın sorunu üzerinden siyasal alanı daraltmasına karşı kadın adayları öne çıkaracak yapılanmalarla yanıt verilmelidir.

Bu kurultay CHP’nin iktidar yürüyüşünün somutlaştırıp somutlaştırmayacağının göstergesi olacaktır.

Bunun öncelikle 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde yüzde 37, 76 oy alan CHP bu oy oranını korumak ve geliştirmek için öncelikle hangi toplumsal sınıf ve tabakalardan destek aldığını belirlemelidir. Böylece o kesimlere yönelik somut, uygulanabilir bir politika saptanabilecektir. Bu kesimlerin ihtiyaçları, taleplerini dikkate almadan CHP iktidar yürüyüşünü tamamlayamaz. İktidar yürüyüşü, oy aldığı farklı toplumsal kesimleri dikkate almaktan, programında bu kesimlere yönelik talepleri somutlaştırmak geçmektedir. Tepki oyuna ve hoşnutsuzlara dayanmak geçici bir süre için geçerli olabilir. Ama bu iktidar yürüyüşüne yol açmaz.

CHP, yoksul, çalışan, emekli ve tarım kesiminde çalışanlarla kadınlara ve gençlere yönelik yeni vaatlerde bulunmalıdır. Bu vaatlerin kaynağını da ortaya koymalıdır.

Özellikle geleceksizlik duygusunu yaşayan gençlere dijital temelli yeni mesleklerin öğretilmesi, bu alanda Türkiye’nin yolunun açılması yapılması gerekenler üzerinde durulmalıdır. Bu hem gençlere gelecek umudu verecek hem de üniversite mezunu olarak bir işe yaradığını hissedecektir.

Ayrıca kamusal politikalara dönülüp dönülmeyeceği konusunda net bir tutum izlenmelidir. Halkın en çok zorlandığı alanlar eğitim ve sağlıktır. Bu konuda hangi projeleri hayata geçireceklerini kamuoyuna açıklamalıdır.  Bir başka konu artan konut fiyatlarıdır. Bu konuda iki artı bir ve bir artı bir gibi daha küçük sosyal konutların yapımı teşvik edilmeli ve bu tür yapılara teşvik, vergi indirimi sağlanmalıdır.  Toplumda tek ebeveynli ailelerin giderek yaygınlaştığı da dikkate alınarak yeni bir çözüm üretilmelidir.

Vergide adaletin sağlanması için vergi dilimlerinin yeniden düzenlemesi şarttır. Dolaylı vergi yerine dolaylı vergilere ağırlık verilmelidir. CHP, dış politikada “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” anlayışına dayansa da son 20 yılda oluşan sorunların karşılıklı güven temelinde çözülebileceği konusundaki kararlılık ortaya konulmalıdır.

CHP’nin Sivas Kongresi’nin 105’in yılında yaptığı bu kongre CHP açısından dilerim bir iktidar yürüyüşünü içerip içermediği tüzük ve programda yapılan değişikliklerden anlaşılacaktır. Bu kurultay CHP’nin ne yapacağını, ne yapmak istediğini herkese gösterecektir.

Kemal ASLAN/Gazeteci-Yazar

Kemal ASLAN/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 7 Ağustos 2024

Yazarın Tüm Yazıları