Olimpiyatlarda ABD jimnastik takımının ‘ruhsal terapisti’ bir köpek: Golden Retriever Beacon!

0

Olimpiyatlarda ABD jimnastik takımının ‘ruhsal terapisti’ bir köpek:
Golden Retriever Beacon!

Beacon, ABD Jimnastik takımına ruh sağlığı konusunda yardımcı oluyor

Beacon’ın eğitmeni Tracey Callahan Molnar, “Hayatta ve sporda akıl sağlığı çok önemli. Hayvan terapisi, sporculara bu konuda destek olmanın yollarından biri. Umarım diğer disiplinler ve ülkeler de bu yöntemi örnek alır” dedi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda, 200’den fazla ülkeden gelen binlerce sporcu, farklı branşlarda madalya kazanabilmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Ancak sporcuların yarışmalardaki performanslarının yanı sıra ruh sağlıklarını koruması da gerekiyor.

ABD olimpik jimnastik takımı ruh sağlığını ve moral-motivasyonu yükseltmek amacıyla dört yaşındaki Golden Retriever cinsi Beacon’ı (yol gösterici, terapist olarak ) eğitti.

Beacon’ın birlikte yaşadığı eğitmeni Tracey Callahan Molnar, BBC’ye yaptığı açıklamada, Beacon ve diğer terapi köpeklerinin sporcuların profesyonel hayatlarında fark yarattığını belirtirken “En güzel etkileşim, ben sustuğumda ve Beacon ile sporcu baş başa kaldığında oluyor. Bu, jimnastikçinin Beacon’ı sevmesi ya da onunla konuşması anlamına gelebilir. Beacon, kiminle birlikteyse ona çok yakın ilgi gösteriyor,” dedi.

Beacon, insanlarla vakit geçirmek ve onların zorlukları aşmalarına yardımcı olmak için yetiştirilmiş bir terapi köpeği olmasına rağmen Molnar, Beacon’ın insanlara yardım etme yeteneğinin doğasında olduğunu söyledi.

Kendisinin de eski bir jimnastikçi olduğunu belirten Molnar, hayvan terapisinin profesyonel spor disiplinlerinde yaygınlaştırılması gerektiğini savunarak “Hayatta ve sporda akıl sağlığı çok önemli. Hayvan terapisi, sporculara bu konuda destek olmanın yollarından biri. Herkesin ilk tercihi olmayabilir ama neden bunu bir seçenek olarak sunmayalım? Umarım diğer disiplinler ve ülkeler de bu yöntemi örnek alır” dedi.

Yapılan araştırmalar, köpek sevmenin stres hormonu olan kortizolü düşürmeye yardımcı olduğunu kanıtlıyor.