Kent Ekranı

Bangladeş’te Başbakan Sheikh Hasina istifa ederek ülkeden ayrıldı.

Bangladeş’te Başbakan Sheikh Hasina istifa ederek ülkeden ayrıldı.

Bangladeş’te başkent Dakka’dan başlayarak yayılan ikinci dalga öğrenci protestolarında binlerce gösterici, bugün erken saatlerde istifa çağrısı yaparak Başbakan Sheikh Hasina’nın resmi konutuna yürüdü.

Dakka’nın çeşitli bölgelerinde polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda ölenler olduğu bildirildi.

Olayların başından beri müdahele etmeyen ordu bu kez de harekete geçmeyince göstericiler başbakanlık konutuna yaklaştığında Başbakan Hasina’nın istifa ettiği ve “güvenli bir yere geçmek üzere” resmi konuttan ve başkentten ayrıldığı belirtildi. Daha sonra da Bayan Sheikh Hasan’nın ülke dışına çıktığı anlaşıldı.

Müstafi Başbakan Sheikh Hasina

Bu gelişmeler meydana gelmeden önce ise Bangladeş Genelkurmay Başkanı’nın televizyondan halka hitap edeceği açıklanmıştı.

Bangladeş’te öğrencilerin başını çektiği protesto gösterilerinin ikinci dalgasında ülke çapında polisle göstericiler arasında yine çatışmalar çıkmış 90 kişi ölmüştü.

Başbakan Sheikh Hasina, gösterilerin durdurulması için orduyu göreve çağıırmıştı. Bunun üzerine Bangladeş Genelkurmay Başkanı General Waker-Uz-Zaman, yayımlanan bildiride “Bangladeş Ordusu her zaman halkın yanında olmuştur ve halkın çıkarları ve devletin herhangi bir ihtiyacı için bunu yapmaya devam edecektir” açıklamasını yapmıştı.

Bangladeş’te öğrenciler, 1971 yılında Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşında gazi olanların yakınlarına çok fazla memuriyet kotası ayrılmasına karşı çıkarak Temmuz ayında protesto gösterilerine başlamış, günlerce süren gösterilerde polisin müdahelesi sonucu yaklaşık 200 kişi ölmüş, 10,000 kişi gözaltına alınmıştı.