Kent Ekranı

Havayolları Ortadoğu’da rota değiştirmeye başladılar

Havayolları Ortadoğu’da rota değiştirmeye başladılar

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da ve üst düzey Hizbullah komutanı Fuat Şükür’ün Lübnan’da öldürülmesinden sonra Gazze savaşının bölgeye yayılma endişeleri nedeniyle uluslararası uçuşlarda havayolları, İran ve Lübnan hava sahalarından geçen rotalarını değiştiriyorlar. Ayrıca bazı hava yolları İsrail ve Lübnan’a seferlerini iptal ettiler.

Singapur Havayolları, Taiwan’ın Eva Havayolları ve Çin Havayolları İran hava sahasından geçen rotalarını değiştererek Avrupa ile Asya arasındaki seferlerde alternatif rotalar üzerinden uçmaya başladılar.

Üyelik esasına göre çalışan ve uçuş riski bilgilerini paylaşan OPSGROUP adlı kuruluş, Asya ve Avrupa arasındaki uçuşlarda İran ve Irak hava sahalarını kullanmama tavsiyesinde bulundu.

Tavsiye özellikle üst düzey İranlı yetkililerin İsrail’e karşı olası misillemeyi görüşmek üzere Lübnan, Irak ve Yemen’deki vekil örgütlerin temsilcileriyle biraraya geleceklerinin açıklanmasının ardından geldi.

Bu arada Hindistan Havayolları, Almanya’nın Lufthansa Havayolları ile ABD’nin United Airlines ve Delta Havayolları son iki gündür İsrail’in Tel Aviv hava limanına uçmuyorlar.