Kent Ekranı

Havadan değil içeriden. “Haniye, uzaktan kumandalı bombayla öldürüldü”

Havadan değil içeriden. “Haniye, uzaktan kumandalı bombayla öldürüldü”

Amerikan New York Times gazetesi, Hamas’ın Siyasi Lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da kaldığı odaya önceden yerleştirilmiş bir bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu öldüğünü bildirdi.

Gazete haberini “Ortadoğu’dan 7 yetkili”ye dayandırdı. Bu yetkililer arasında iki  İranlı bir Amerikalı kaynak da var. 

New York Times’ın haberine göre, yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için Tahran’da bulunan İsmail Haniye’nin kaldığı “yüksek korumalı” gaziler misafirhanesindeki odasına 2 ay önceden yerleştirildiği belirlenen bomba gece saat 02.00’de uzaktan kumandayla patlatıldı. Haniye anında hayatını kaybetti. Koruması da olay yerinde can verdi.

Patlama, binada büyük sarsıntıya yol açtı. Haniye’nin kaldığı odanın dış duvarı çöktü.

Hamas’ın siyasi lideri Tahran’a gittiğinde hayatını kaybettiği misafirhanede kalıyordu.

New York Times, Haniye’nin uçaktan atılan güdümlü füzeyle öldürüldüğü yolundaki bilginin soru işaretleri oluşturduğunu, tek bir füzenin İran hava savunma sistemini nasıl geçtiği yolundaki sorunun mantıklı bir cevabının olmadığını bu nedenle yazı işlerinin olayı soruşturmaya karar verdiğini yazdı.

İsmail Haniye’nin ve korumasının öldüğü binada patlamanın meydana geldiği bölüm

Habere göre, sözde sıkı bir şekilde korunan yerleşkenin güvenliğindeki bir boşluk suikastçiler tarafından değerlendirildi ve bomba haftalarca içeride kalmasına rağmen onca “sıkı güvenliğe” rağmen farkedilmedi.

Olayın meydana geldiği yerleşkenin sorumluluğu İran Devrim Muhafızları’ndaydı. New York Times’a bilgi veren İranlı kaynak, suikastın bu şekilde gerçekleştirilmesinin Devrim Muhafızları için utanç verici olduğunu belirtti.

Ölümcül patlama meydana geldiğinde aynı binada ve yan odada Filistin İslami Cihad lideri Ziya el Nakhalah da kalmaktaydı. New York Times’in kaynaklarına göre bombanın niteliğinden ötürü Nakhalah’ın kaldığı odada hasar meydana gelmedi.