Sosyal medya spekülasyonu üzerine başlayan olaylar, çocukların yasını tutan kentte anma törenini dehşete dönüştürdü

0

Sosyal medya spekülasyonu üzerine başlayan olaylar, çocukların yasını tutan kentte anma törenini dehşete dönüştürdü

Birleşik Krallık’taki Southport kentinde 3 kız çocuğunun bıçaklanarak öldürülmesinden sonra sosyal medyadaki yanlış ya da maksatlı haberler yüzünden kentte olaylar çıktı. Aşırı sağcı bir grubun başlattığı gösterilerde göstericilerle polisler arasında çıkan çatışmada 39 polis yaralandı.

Southport’ta iki gün önce çocukların katıldığı Taylor Swift temalı dans etkinliğini basan bir saldırgan 6, 7 ve 9 yaşlarındaki üç kız çocuğunu öldürmüştü. Saldırıda 5‘I ağır 8 çocuk da yaralanmıştı.

Olayın ardından 17 yaşındaki şüpheleninin yakalandığı açıklanmış, sosyal medyada saldırganın aşırı islamcı olduğu söylentileri paylaşılmış ve anma töreni sırasında olaylar baş göstermişti.

Polis saldırının terörizmle bağlantısı olmadığını, saldırganın Britanya’da doğduğunu açıklamasına rağmen göstericiler yatışmadı. Olaylarda göstericiler bir polis aracını yaktılar, bir dükkanı yağmaladılar ve tuğla, taş şişe, havai fişek kullanarak polisle çatıştılar. Yetkililer 12 polisin olay yerinde tedavi edildiğini ancak hastaneye kaldırılan 27 polisten sekizinin durumunun ağır olduğunu belirttiler.

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, göstericileri kınadı. Starmer X hesabından yaptığı paylaşımda göstericilerin hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenini şiddet ve eşkiyalıkla gasp ettiklerini belirtti.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper da, Southport’ta yaşananların “dehşet verici” olduğunu söyledi.

Cooper, “Polise saldıran haydutların, yas tutan halka saygısı yok. Bu tam bir rezalet” dedi.

Şüphelinin ailesinin Ruanda’dan Britanya’ya gittiği belirtiliyor.