Kent Ekranı

GENCO ERKAL NASIL YAŞADI, NASIL ÖLDÜ?

GENCO ERKAL NASIL YAŞADI, NASIL ÖLDÜ?

Ataol Behramoğlu’nun “ Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var” adlı şiiri bizim duygu yüklü dünyamızın anıtlarındandır… Biz dizesine şöyle diyor büyük ozan; “Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına”

İşte Genco Erkal böyle yaşadı, böyle öldü… Tiyatronun halkla buluşmasındaki katkısı, sahneye koyduğu Nazım Hikmet şiirleri gibi bir destandır.

Genco Erkal için şimdi şöyle büyük sanatçıydı, tiyatro ve sinemanın unutulmaz oyuncusuydu falan gibi laflar edecekler.

Erkal, tiyatroya ve halka toplumcu gözle bakan bir sanat adamıydı, dile kolay 65 bir yıl sahnede kaldı, genç yaşta çıktığı sahnenin tozunu bunca yıl yutan kaç sanatçı vardır acaba
dünyada…

Türkiye’nin çalkantılı siyaset gelgitinden olumsuz etkilenen sanatçılardan biriydi Erkal, oyunları nedeniyle soruşturmaya uğradı. Cuntalı, postallı yıllarda oyun sahnelemesi engellendi.

Hayatı boyunca emekçilerden yana oldu, DİSK’e ve diğer demokratik kitle örgütlerine büyük destek verdi.

Genco Erkal, son olarak Nazım Hikmet’e saygı duruşunda bulunduğu “ Yaşamaya Dair” oyunu sahneliyordu.

Yakın zamana kadar hasta olmasına rağmen sahnedeydi Erkal, Nazım Hikmet şiirlerden derlenen, bestelenen şiirlerinden oluşan şarkıların yer aldığı oyunu üç ay önce Kadıköy Kozyatağı’nda bir kültür merkezinde izlemiştim. Sanatçı ayakta zor durmasına rağmen o güçlü sesiyle Nazım Hikmet’in hayata dair şiirlerini izleyenlerin yüreklerine nakış gibi işliyordu.

Genco Erkal sanatçıydı ama aynı zamanda bir öğretmendi. Bu toprakların insanları bilgiyi, bilim öne çıkarsın, ülkenin doğasına sahip çıksın istiyordu.

Bu 20. Yüzyıl insanı, ömrünün yarım asrı geçen kısmını iyiden güzelden yana olan dünya görüşüne adadı.

Gençlerin ondan öğrenecekleri çok şey vardı, ülkemizde iğrenç bir şekilde işleyen iletişim çarkı yüzünden çok büyük yığınlara ulaşamadı Erkal… Şundan eminim ki; sokaktaki
insanların çoğu Genco Erkal’ı tanımıyor, bilmiyor.

Ancak Erkal gibi yaşamayı ciddiye alanların sayısı da az değil.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 31 Temmuz 2024

Yazarın Tüm Yazıları