Aşırı sıcaklar ve riskli ilaçlar

0

Aşırı sıcaklar ve riskli ilaçlar

Aşırı sıcaklarda yapılan uyarılardan biri de kronik hastalıkları olanların dışarı çıkmamaları yolundadır. Kronik hastalık düzenli ilaç kullanımı anlamına geliyor ve çok sıcak havalarda bazı ilaçların yan etkileri riskli seviyelere yükselebiliyor.

Uzmanlara göre, tansiyon ilaçları kullananların çok fazla sicak havaya maruz kalmaması gerekiyor. Bunun sebebi, tansiyon ilaçlarının kanın akıcılığını azaltması sonucu dehidrasyon yani vücut dokularında sıvı tükenmesi oluşturması.

Ayrıca kalp atışı düzenleyicisi ilaçların aşırı sıcakta artan yan etkileri sonucu deriye giden kan akışı azalıyor. Bu da ilacı kullanan kişinin sıcağı algılamasını zorlaştırıyor.

Bazı antidepresanlar ise aşırı sıcaklarda kişinin serin kalmasını engelleyebiliyor. Aspirin ve diğer reçetesiz ağrı kesiciler sıvı ve sodyum seviyelerini azaltarak yüksek sıcaklıklarla baş etmeyi zorlaştırıyor.

Eczacılar  ve doktorlar, aşırı sıcak ve ilaç yan etkilerinin bileşimi sonucu baş dönmesi ve düşmeler olabileceğini belirtiyorlar.

Uzmanlara göre, aşırı sıcaklarda vücudun su talep etmesine güvenilmemesi gerekiyor. Su içme arzusu olmasa bile su içilmesi öneriliyor.