📽️Kediname 31; Tombili Diye Bir Ağır Abi

0

📽️ Kediname 31; Tombili Diye Bir Ağır Abi

Ziverbey deyince siyasi geçmişimizden bir kilometre taşı olarak bir köşk akla gelir. Aslında lokasyon olarak Erenköy’de olsa da bu namla bilinir. Edebiyatçılar, yazarlar, çizerler, entelektüeller için acılarla, baskılarla harmanlanmış izlerle 12 Mart’ın simgesi olmuş bir yapı. Kitaplar dolusu yaşanmışlığın sembolü olan köşk, 90’ların ortalarında yıkıldı ve yerine site yapıldı.

Ziverbey, istanbul Kadıköy yakasında hoş bir semt. İstanbul’un tarihi, harika dokusu ve sosyal mozaiği içinde müteahhitler eliyle yer yer bozulsa da gündeme geliyor. Son yıllarda gündeme gelişi bir kediyle oldu; Tombili ile…

Yiğit namıyla anılırmış. Bu kedi de yaşına gelince semt sakinlerince “bu namussuz rahat durmayacak” öngörüsüyle ameliyatla kısırlaştırılmış. Artık hatun peşinde zamparalıklar, onun bunun kız kedisini kovalamalar, hemcinsleriyle dalaşmalar sona erince hareket azlığından kilo almaya başlamış. Delikanlıya Tombili adının konulma öyküsü böyle. Dombili değil, Tombili.

Tombili, belki çok daha fazla yaşayabilirdi ama şu kilolar yok mu? Aynı insanlarda olduğu gibi baş belası. O yaşamına ve karakterine sirayet eden obezitesi yüzden malum şahsın ömrü ancak 11 yaşına kadar sürebilmiş.

Özellikle bir apartmanı, evi gibi bellemiş Tombili. Komşularla sosyallikten çok hoşlanmayan bir kedisever, onu güzelce doyuruyor. Soğuk günlerde apartmana giren birisi olunca “Allaaaaah, kapı açıldı coşkusuyla içeri dalıyor. Bazen de nedendir bilinmez, ayazda aylak aylak dolaşmayı tercih ediyor.

Tombili oğlanın ünü, kilolarına paralel olarak artıyor, giderek Ziverbey sınırlarını aşıyor. Kendisini yalamak için kolunu kaldırmakta zorlanıyor, kolunu kaldırıma dayayıp temizleniyor. Bazen araçların üzerine çıkıp, tavanlarını biraz göçertiyor. Laubalilikten hoşlanmıyor, durup dururken kimseyle muhatap olmaz bir ağır abi tarzı sergiliyor.

Hele ki, başka kedilerle hiç ilgilenmiyordu Tombilicik. Diğer kedi ahalisi de onun ilgisizliğine alışmıştı. Kafasını yere gömerek uyurdu. Bazen bir eliyle yüzünü kapatırdı. Sevilmekle ilgili bir derdi yoktu, zira umursamazdı.

O herkesin bilindik bir objesiydi sanki. O hep vardı ve olacak gibi. Bazı insanlar gibi, ancak hayatımızdan çıktıklarında eksikliği vurur bizi.

Tombili de obezitesi yüzünden kendini yeterince yalayıp temizleyemeyince tombik bedeninde parazit oluşuyor. Apartmanda vefalı bir aile onu eve alıp bir ay bakıyor. Fakat bu zorunlu ikamet onu mutlu etmiyor. Bağımsızlığına düşkün, sokakların kedisi evin içinde darlanıyor.
Ve ne yazık ki, sokağın sevilen sakini, esnafı, tanıtım gönüllüsü sağlık sorunlarına yenik düşüyor.

Bu yiğit pisican unutulur mu? Ünü semti, şehri aşmış Tombili’yi özleyenler bir proje geliştiriyorlar.

“Anadolu Kedisi Projesi” olarak Tombili’nin ölümsüzleştirilmesi ve beraberinde hayvan sevgisinin aşılanması için, Kadıköy Belediyesi’nden ve gönüllü heykeltraşlardan Ziverbey’e Tombili’nin kaldırım taşında oturan bir heykelinin yapılması talep ediliyor. Tombili’nin heykelinin yapılması için internette 10 bin 121 imza toplanıyor.

Tombili’nin ölümünden sonra heykeli, o dünyaca ünlü pozunu verdiği kasabın önüne, kadıköy belediyesince konulacaktır. Fakat kentsel dönüşüm olunca heykelin yıkılmaması için seyyar yapılması uygun bulunuyor.

İşte o, kaldırıma yaslanmış, bir patisinde tesbih, önünde çay pozuyla oturan, sokağın sakini, heykeliyle ölümsüzleşiyor. Heykeltıraş Seval Şahin’in gönüllü çalışması çok da hoş oluyor. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde törenle açılıyor.
Heykelin yanından geçenler duygulanıyor. Amaaaan, kedi işte demiyor.

Heykel çalınıyor.

Yok artık denilecek bir olay oluyor. Tombili’nin heykeli çalınıyor. Bu heykel kapkaççısıyla karşılaşsam sormak isterdim; arkadaş, kedinin heykelini evin salonuna koyup gelen gidene gösteriş mi yapacaksın? Satacak mısın?

Heykeli çalan, sonra başına gelecekleri düşündüğünden mi nedir, sanki ödünç almış havasıyla Tombili’yi geri getirip bırakıyor. İyi ki vardın Tombili. İyi ki hayatlarımızda iz bıraktın. Bu arada…
İtiraf edeyim, Kadıköy’ün meşhur boğa heykeli nasıl çalınmıyor merak ediyorum.

Füsun ALTINOK

Önceki Bölüm

📽️ Kediname 30; Firari Kedi

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Temmuz 2024

Yazarın Tüm Yazıları