Abd Başkan adayı Kamala Harris’ten İsrail Başbakanı’na: “Savaşı bitirmenin zamanı geldi” Harris, Gazze’deki duruma sessiz kalmayacağını söyledi. 

0

Abd Başkan adayı Kamala Harris’ten İsrail Başbakanı’na: “Savaşı bitirmenin zamanı geldi” Harris, Gazze’deki duruma sessiz kalmayacağını söyledi. 

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde adaylığı resmileşmese de kesinleşen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Birleşik Devletleri ziyaret eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü.

Kamala Harris görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Netanyahu’ya ilettiği görüşleri hakkında bilgi verdi. Buna göre Harris görüşmede Netanyahu’ya Gazze’deki savaşı bitirmenin ve İsrail’li rehinelerin evlerine dönmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Harris, İsrail’in kendini savunma hakkını teyit etti ancak aynı zamanda Gazze’deki dokuz aylık savaşta yaşanan yüksek ölüm oranı ve oradaki korkunç insani durum konusunda derin endişelerini dile getirdi. Abd Başkan Yardımcısı bu görüşü İsrail Başbakanı’na ilettiği sırada Gazze’de ölen Filistinli sayısı 39,000’i geçmişti.

Harris, 7 Ekim saldırısı nedeniyle Hamas’ı  kınadı; Gazze’de çekilen acılardan Hamas’ın da sorumlu olduğunu söyledi.

Kamala Harris, Netanyahu ile görüşmesine dair gazetecilere bilgi verirken Gazze’de ölü çocukların ve ikinci üçüncü kez yerinden edilen insanların görüntülerinin yıkıcı olduğunu söyledi. Harris, “Bu trajedilerin yüzüne bakamayız. Acıya karşı duyarsızlaşmamıza izin veremeyiz. Ve ben sessiz kalmayacağım” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden’la da görüştü. Bu görüşmeye dair açıklama, Biden’in Netanyahu’ya ilettiği mesajlardaki dozun Kamala Harris’e göre daha düşük olduğunu ortaya koydu.