📽️Arının tokadı!
Arılar kovanlarını çeşitli eylemlerle korurlar. Bir yabancı kovana girmeye kalkıştığında veya kovanı tehdit ettiğinde genelde acı veren iğneleriyle sokarlar. Kovana girmeye çalışanın boyutuna göre bazen topluca vızıldayıp oluşan rüzgarla tehdidi uzaklaştırdıkları da gözlenmiştir.
Japonya’da arıcıların gözlediği pek bilinmeyen bir savunma yöntemi bilimsel çalışma konusu oldu. Japon arıcılar, bal arılarının balın dayanılmaz cazip kokusuna kapılıp kovana girmeye çalışan karıncaları tokatladıklarını bildirdiler. “Nasıl yani?” sorusuyla harekete geçen bilim insanları gözlem yaptılar. Ancak çıplak gözle veya normal kamera çekimiyle bir tokatlama eylemi saptayamadılar. Fakat yüksek hızlı kamerayla çekim yapıp, kaydı normal hızda oynattıklarında arıların karıncaları kanatlarıyla tokatlayıp kovandan attıklarını gördüler.
Bilim insanlarının yayımladığı bir videoda arının duyargasıyla önce karıncanın konumunu saptadığı ardından da zarif bir eğilme hareketi yapıp kanat darbesiyle karıncayı kovandan attığı görülüyor. Arı bu seri hareketi inanılması güç bir hızla yapıyor.
Kanat tokadının arıların karıncalara karşı uyguladıkları en yaygın savunma yöntemi olduğu da saptandı.