Microsoft hatalı yazılımı ‘Dijital Pandemi’ye yol açtı. Şimdi soru şu: Hasarın faturasını kim ödeyecek?
Windows’daki teknik arıza, tüm dünyada uçuşların iptal edilmesine, hastanelerin, uçak ve tren seferlerinin, bankaların, borsaların ve televizyon kanallarının çevrimdışı olmasına neden oldu.
İşte küresel çapta etkilenen bazı şirketler ve hizmetler:
Havaalanları ve uçuşlar
Tren hizmetleri
Hastaneler
Bankalar
Kafeler, restoranlar ve mağazalar
Ödeme uygulamaları
Bahis siteleri
Bordro sistemleri
Futbol kulüpleri
Borsa
Süpermarketler
TV kanalları
Su şirketleri
Analistler, CrowdStrike’tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi sonrası küresel piyasalarda satış baskısının arttığını vurguladı. Analistler, krizin dünya ekonomilerine maliyetinin hesaplanmasının zor olduğunu ancak faturanın milyarlarca doları bulacağını tahmin ediyor.
Microsoft, dünya genelinde bilgisayarların çökmesine neden olan ‘büyük siber olayı’ düzeltmek için çabalıyor; ancak bunun günler alabileceği belirtiliyor.
ABD’li bilişim sağlayıcısı CrowdStrike, sorunun Microsoft Windows cihazlarının çökmesine yol açan Falcon anti-virüs yazılımının ‘içerik güncellemesindeki’ bir hatadan kaynaklandığını kabul etti.
CrowdStrike, sorun için bir ‘düzeltimin yayınlandığını’ söyledi; ancak bunun ortaya çıkması günler alabilir, bu nedenle Windows bilgisayarlardaki sorunlar devam ediyor olabilir.
İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi uzmanı Profesör Ciaran Martin de, kaosun günlerce sürebileceğini söyledi.
“Sistemlerin tam olarak iyileşmesinin haftalar alabilir”
Zararın bedelini kim nasıl ödeyecek?
Öncelikle, bu kesintinin mali sonuçlarının ne olacağı henüz net değil; faturayı kimin ödeyeceği ise daha da belirsiz.
Burada üç faktör öne çıkıyor:
Birincisi, kesintiden bu kadar kısa bir süre sonra, bundan kaynaklanan kayıpların gerçek miktarını tespit etmek imkansızdır.
İkinci olarak, bir işletme veya bireysel tüketici kesintiden etkilenmiş olsa bile, oluşan kayıpların kesintiden kaynaklandığını ispatlamak her zaman kolay olmayacaktır.
Üçüncüsü, CrowdStrike’ın sigorta kapsamında olması beklentisi var.
Belki de akla en yatkın gelecek senaryosu şu: Kesinti, müşterileri ve yatırımcıları şirkete olan bağımlılıklarını yeniden düşünmeye zorlayabilir ve hisseleri Cuma günü %2,2 artan Palo Alto Networks ve yaklaşık %8 yükselen Sentinel One gibi potansiyel rakiplere kapı açabilir.