Masumdu; 43 yıl hapis yattı.

0

Masumdu; 43 yıl hapis yattı.

ABD’de bir kadın hakkında verilen hapis cezası 43 yıl sonra bozuldu. Sandra Hemme 20 yaşında girdiği hapishaneden 64 yaşında salıverildi. Cinayetin asıl şüphelisininin bir polis memuru olduğu ortaya çıktı.

Missouri St. Joseph’te meydana gelen olayda mahkum Hemme, kütüphane çalışanı Patricia Jeschke’yi bıçaklayarak öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sandra Hemme aleyhindeki tek “delil” pskiyatri hastanesinde kendisine yüksek dozda sakinleştirici verilmesinden sonra alınan itirafıydı.

Bölge mahkemesi yargıcı yaklaşık 120 sayfalık kararında avukatlarının Bayan Hemme’nin masumiyetine dair açık deliller ortaya koyduklarını belirtti.

Karara göre yerel polis teşkilatı, fail olarak bir polise işaret eden delilleri sakladı. Söz konusu polis başka bir suçtan dolayı yattığı hapishanede 2015 yılında ölmüştü.

Cinayetten sonra Michael Holman adlı polisin kamyoneti cinayet mahallinin yakınında görülmüş, bu tanıklarla belirlenmiş, şüpheli polis ayrıca öldürülen kadının kredi kartını da kullanmıştı. Polis Holman kartı bir hendekte bulduğunu iddia etmişti.

Savcılık bu bilgileri ve delilleri Sandra Hemme’nin savunma avukatlarına bildirmemişti.

Aradan onca yıl geçmesine rağmen bölge savcılığı, mahkemeye göre masum olmasına rağmen 43 yıl hapis yatan Sandra Hemme’nin tahliye edilmemesi için uğraştı. Hatta savcılığın Hemme’nin bırakılmaması için hapishane yönetimine baskı yaptığı ortaya çıktı. Masumiyet kararı veren yargıç bu nedenle savcılığa bir azar yazısı gönderdi.

Sandra Hemme, masum olmasına rağmen en uzun süre hapis yatan kadın olarak Amerikan yargı tarihinde geçti.