Küresel bilgi işlem krizinin odağındaki şirket: Crowdstrike… Bilgisayar antivirüs yazılımı üreten firma bir anlamda virüs üreten şirket oldu.
Bu firma, bugüne kadar enformasyon teknolojileri veya bilişim konusunda orta hallinin üzerinde bilgi sahibi olanların adını pek duymadıkları bir şirket. Küresel bilgisayar kesintileri sonucunda havalimanlarını, bankaları, sağlık gibi kritik hizmetleri hatta devletleri veya eyaletleri krize sokan Crowdstrike bir siber güvenlik firması.
Crowdstrike belki pek bilinmiyordu ama ürünü Falcon meşhurdu.
Microsoft işletim sistemi için ürettiği ve çok yaygın olarak kullanılan Falcon adında bir ana antivirüs yazılımı var. Falcon özellikle Microsoft’un bulut sistemindeki verileri korumak için tasarlanmış.
İşte bu yazılımın son güncellemesindeki bir hata domino teorisi gibi bütün dünyadaki sistemleri felç etti. Yazılımın içindeki söz konusu hata, kod ya da her neyse bir virüs gibi çalıştı. Dünyada bilgisayarlı hayat neredeyse durdu. Crowdstrike güncellemedeki hatayı düzeltti, çözüm için gereken bilgileri verdi ama olan oldu. On milyonlarca insan büyük sıkıntılar yaşadı. Krizli ortamın normale dönmesinin birkaç gün süreceği belirtiliyor. Apple ve Linux işletim sistemleri krizden etkilenmedi.
Crowdstrike bir Amerikan şirketi. 2011’de kuruldu. Fortune dergisinin en büyük küresel 500 şirketinin hemen hemen hepsi müşterisi. Müşterileri arasında Microsoft aracılığıyla dünyadaki devletler, bu devletlerin kuruluşları, ABD eyaletleri ve Amerikan hükümeti de var. Şirket Amerikan hükümetinin siber güvenlik soruşturmalarına katılıyor ya da yardım ediyor. Crowdstrike ABD hükümeti için 10 yılı aşkın bir süredir Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarını takip ediyor. 2014’te Sony Pictures’ı hackleyen grupların takibi konusunda katkıları olmuştu.
Şirket adını asıl, ABD’de 2016 seçimlerine bilgisayar korsanlığı aracılığıyla Rusya müdahelesi iddialarını araştırırken duyurmuştu.
Ama bu şöhret son olayla hem karalandı hem de kötü şöhrete dönüştü.