9 ayı geçti; İsrail Hamas’ı bitiremedi. Ağır bombardıman devam ediyor; siviller can veriyor.

0

9 ayı geçti; İsrail Hamas’ı bitiremedi. Ağır bombardıman devam ediyor; siviller can veriyor.

İsrail’in 7 Ekim 2023’te 1,200 kişinin öldüğü, 250’den fazla kişinin rehin alındığı Hamas saldırısından sonra Gazze’de başlattığı 9 aydır neredeyse aralıksız bombardımanda son olarak 13 Filistinli hayatını kaybetti.

Son bombardımanlarla Gazze şeridindeki tarihi mülteci kampları ve Gazze şehri vuruldu. İsrail’in karadan yaptığı saldırılarda ise tanklar güneydeki Refah kentinin derinliklerine ilerledi. Refah kentinde ağırlıklı olarak Gazze’nin kuzeyinden göçen 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli sıkışmış durumda.

İsrail Ordusu, Gazze şehrine yönelik bombardımanda iki İslami Cihad komutanının öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülen komutanlardan birinin 7 Ekim saldırısında yer aldığı öne sürüldü.

İsrail, Refah kentindeki çatışmalarda Hamas’ın kullandığı çok sayıda tünelin ortaya çıkarıldığını ve çok sayıda Hamas savaşçısının öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ayrıca Hamas’ın komuta kademesinin yarısının etkisiz hale getirildiğini öne sürüyor. Yine İsrail’in iddiasına göre Gazze’deki savaş başlayalı beri Hamas’ın kaybı 14,000 savaşçı. İsrail Ordusu’ndan ise 326 askerin öldüğü belirtiliyor.

Hamas kayıpları konusunda herhangi bir açıklama yapmıyor.

İsrail’in verdiği sayılarla ortaya çıkan 9 aylık bilançoya rağmen Hamas’ın savaşma kabiliyeti yok edilemedi. Örgüt hala İsrail’in zırhlı birliklerine karşı anti tank silahlarıyla ve hava toplarıyla savaş veriyor; zaman zaman da İsrail topraklarına füze atıyor.

Bütün bu savaş ortamında sivil Filistinliler can veriyor. Gazze savaşında ölen sivil Filistinlilerin sayısı 38,000’i aşmış durumda.

Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre İsrail’in kesintisiz bombardımanı yüzünden sivillere yönelik insani yardım faaliyetleri de durmak üzere.

O arada Katar’daki ateşkes görüşmeleri de Hamas’ın taleplerinden geri adım atmasına rağmen İsrail buna yanıt vermediği için ilerlemedi; durdu.