Akşamları daha aktif ve uyanık olanlar bilişsel testlerde daha iyi performans gösteriyor.

0

Akşamları daha aktif ve uyanık olanlar bilişsel testlerde daha iyi performans gösteriyor.

Ertesi gün formda olmak isteyen herkes için erken yatmak genellikle olmazsa olmaz bir gereklilik olarak kabul edilir.

Ancak yeni bir araştırma, Barack Obama , Winston Churchill ve Robbie Williams gibi gece kuşu olan insanların,  sabah insanlarından daha keskin zekalı olabileceğini öne sürüyor.

Bulgular, akşamları daha aktif ve uyanık olanların bilişsel testlerde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

Imperial College London  akademisyenlerinin öncülük ettiği araştırmacılar, çeşitli çalışmalarda uyku ve bilişsel yeteneklerin, özellikle de kişinin uyku süresinin incelendiğini, ancak uyku düzenleri veya kronotipler ve biliş hakkında çok az şey bilindiğini söyledi.

Bu nedenle, uyku süresi, kalitesi ve kronotip arasındaki ‘karmaşık ilişkileri’ incelemek için İngiltere Biyobankası çalışmasına katılan binlerce kişiye ait verileri incelediler. Çalışmada kronotipler ‘sabahçılık’, ‘akşamcılık’ veya bir kişi bu ikisinden hiçbirine özellikle uymuyorsa ‘orta’ olarak kategorilendirildi.

Çalışmaya katılan kişilere zekalarını, muhakeme becerilerini, tepki sürelerini ve hafızalarını ölçen testler uygulandı.

Araştırmacılar, yaklaşık 27.000 kişinin verilerini analiz ederek, bu kişilerin bu testlerde ne kadar iyi performans gösterdiklerini, kendi bildirdikleri uyku süresi, uyku düzeni ve uyku kalitesiyle karşılaştırdılar.

BMJ Public Health dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, her gece yedi ila dokuz saat uyuyan kişilerin testlerde daha iyi performans gösterdiği görüldü.

Akademisyenler ayrıca gece kuşlarının ve ‘orta düzey’ olarak sınıflandırılanların ‘üstün bilişsel işlevlere’ sahip olduğunu buldular.

Kadın olmak, yaşın ilerlemesi ve anjin, yüksek tansiyon ve diyabet teşhisi konması ‘bilişsel performansı kötüleştiriyor’ gibi görünüyor, diye eklediler.
Araştırmanın başyazarı, Imperial College London Cerrahi ve Kanser Bölümü’nden Dr. Raha West şunları söyledi: ‘Çalışmamız, doğal olarak akşamları daha aktif olan yetişkinlerin -biz buna ‘akşamcılık’ diyoruz- bilişsel testlerde ‘sabah insanı’ olanlara göre daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu buldu.

‘Bu kronotipler sadece kişisel tercihler olmaktan öte, bilişsel işlevimizi de etkileyebilir.’

‘Doğal uyku eğilimlerinizi anlamak ve bunlarla çalışmak çok önemli olsa da, ne çok uzun ne de çok kısa uyumak yerine yeterli miktarda uyumayı unutmamak da aynı derecede önemlidir.’

‘Bu, beyninizin sağlıklı kalması ve en iyi şekilde çalışması için çok önemlidir.’

Çalışmanın eş lideri ve aynı zamanda Imperial College Üniversitesi Cerrahi ve Kanser Bölümü’nden Profesör Daqing Ma şunları ekledi: ‘Uyku süresinin beyin fonksiyonları üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu bulduk ve uyku düzenini proaktif bir şekilde yönetmenin beynimizin çalışma şeklini güçlendirmek ve korumak için gerçekten önemli olduğuna inanıyoruz.

‘Genel nüfusun uyku düzeninin iyileştirilmesine yardımcı olacak politika müdahalelerini görmek isteriz.’

Ancak bağımsız uzmanlar bulgulara dikkat çekti.

Surrey Üniversitesi’nde bilişsel nörobilim uzmanı olan Profesör Roi Cohen Kadosh, araştırmanın ‘sağlam’ olduğunu ancak sunumunun ‘yanlış’ olduğunu söyledi.

‘Bu çalışma bize uykunun biliş üzerindeki etkisi hakkında hiçbir şey söyleyemez ve ‘sizi daha keskin yapar’ gibi bir başlık yanlıştır. Elbette bize uykunun bilişle ilişkisi hakkında bilgi verebilir ancak herhangi bir nedensel etkiyi söyleyemez,’ dedi.

‘Halkın bunu anlayamayacağından ve uyku düzenini değiştireceğinden korkuyorum.

‘Bu çalışmaya dayalı bir politika müdahalesinin erken olduğunu ve bunu haklı çıkarmak için farklı bir tasarıma sahip farklı bir araştırmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.’

Londra’daki Brunel Üniversitesi’nden uyku uzmanı Dr. Jessica Chelekis de çalışmada kullanılan ifadelerin ‘sonucu abarttığını’ söyleyerek itiraz etti.