“Büyük güvenlik açığı” 

0

“Büyük güvenlik açığı” 

Eski Başkan ve gelen başkanlık seçimi adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminden sonra bazı ayrıntıların ortaya çıkmasıyla haber kuruluşları tereddüt etmeden, sözü dolandırmadan olayın “büyük bir güvenlik açığı” olduğunu belirtiyorlar.

Donald Trump, Pennsylvania’da düzenlenen mitingte konuşma yaptığı sırada suikastçının tüfeğinden çıkan kurşunlardan biri sağ kulağını sıyırarak eski başkanı yaraladı. Trump yaralandığını anlayınca kürsünün altına eğildi; ardından da korumadan sorumlu gizli servis ajanları Cumhuriyetçi başkan adayının üstüne kapandılar. Bir dakika sonra gizli servis ajanlarının korumasında götürülürken Trump’ın yumruğunu savurarak “mücadele, mücadele, mücadele” diye bağırdığı duyuldu. Hastanede yarasına müdahele edilen Donald Trump’ın iyi olduğu açıklandı. Trump’ın kendisi de sosyal medyadan “Sağ kulağımın üst kısmını delen bir kurşunla vuruldum. Çok fazla kanama oldu” mesajını yayımladı.

Olayda mitinge katılanlardan bir kişi öldü iki kişi de ağır yaralandı. Ölen kişi ve yaralılar erkek. Saldırgan ateş açtığı çatıda vurularak öldürüldü.

Soruşturmayı Federal Soruşturma Bürosu FBI yürütüyor. Saldırganın kimliği de belirlendi. 20 yaşında. Adı Thomas Matthew Crooks. Kayıtlı bir Cumhuriyetçi Parti üyesi.

Olaydan önce saldırganın miting kürsüsünün yakınındaki bir binanın çatısında silahıyla dolaştığını görenler olduğu, hatta bazılarının durumu polise bildirdiği ortaya çıktı.

BBC muhabiri, olay yerinin Google Earth’teki görüntüsü üzerinden suikastçinin ateş ettiği binayı ve miting alanınını gösteriyor. Olay yerinin sadeliği açık seçik görülüyor. Kare içinde sadece 6 bina var.
Vurulan suikastçi silahı, sırt çantasıyla çatıda

Olayın meydana geldiği yer bir şehir merkezi değil. Butler adlı kasabadaki tarlaların bulunduğu bir bölge. Olay yerinde birkaç tane bina bulunuyor. Bu kadar sade bir ortamda gizli servisin ve polisin elinde silahı ile saldırganı nasıl görmediği sorgulanıyor. Saldırganın çatısından atış yaptığı bina ile Trump’ın konuşma yaptığı kürsü arasındaki mesafe de sadece 132 metre. Bu kadar küçük çaplı bir alanda böylesine şüpheli durumdaki bir kişinin gözden kaçması çok ciddi bir güvenlik zaafiyeti olarak değerlendiriliyor.