Kentlerde yaşayan martılar, bazı atıştırmalıklarınızı çalsalar bile, aslında deniz ürünlerini tercih ediyorlar.

0

Kentlerde yaşayan martılar, bazı atıştırmalıklarınızı çalsalar bile, aslında deniz ürünlerini tercih ediyorlar.

Araştırmacılar, ‘kentsel’ beslenmeyle yetiştirilen martı yavrularının yine de insan atıştırmalıkları yerine balık yemeyi tercih ettiğini keşfetti.

Exeter Üniversitesi’nden gelen ekip, Cornwall’daki kasabalarda çatılardan düştükten sonra kurtarılan martı yavrularını inceledi.

Esaret altında büyütülürken, serbest bırakılmadan önce ya balık ve midyeden oluşan ‘deniz’ diyeti ya da çoğunlukla ekmek ve kedi maması içeren ‘şehir’ diyeti uygulandı.

Martı yavrularına birkaç günde bir farklı kaplarda dört yiyecek seçeneği sunularak hangisini tercih ettikleri test edildi ve tüm martılar balık yemeyi tercih etti.

Baş yazar Emma Inzani, “Sonuçlarımız, sadece insanların etrafında bulunan yiyeceklerden oluşan ‘kentsel’ bir diyetle büyütülseler bile, bu civcivlerin yetişkin olduklarında kentsel yiyeceklere yönelme olasılıklarının düşük olduğunu gösteriyor” dedi.

‘İnsanlarla ilişkili yiyecekler genellikle hem güvenilir bir şekilde mevcuttur hem de kolayca elde edilebilirler; ancak balık mevcut olduğunda açıkça onu tercih ediyorlar.’

Gümüş martılar, kentsel alanlarda genellikle zararlı bir kuş olarak görülürler; yere düşen ve çöp kutularındaki yiyecekleri yerler, hatta bazen insanlardan yiyecek çalarlar.

Ancak popülasyonundaki devam eden düşüş nedeniyle tür, İngiltere’nin En Yüksek Koruma Endişesi Listesi’nde yer alıyor.

Bayan Inzani, İngiltere sularındaki balık stoklarının azalmasıyla birlikte şehirlerde yiyecek atıklarının bol ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle martıların yiyecek aramak için denize açılmak için çok fazla enerji harcamasının karlı olmayabileceğini söyledi.