📽️ Kediname 29; Larry hancı, başbakanlar yolcu

0

📽️ Kediname 29;
Larry hancı, başbakanlar yolcu

İngiltere’nin Başbakanlık konutunun kedisi Larry, “Baş Fare Avcısı” statüsünde görevinin 14. yılında. Diplomatik dokunulmazlığı var ve prestijli bir memur. Göreve geldiğinden beri tam beş İngiltere başbakanı gördü. Açıkçası Larry, hancı, başbakanlar yolcu… Bugüne kadar kimse onu yerinden edemedi.

Malum, Başbakanlık konutu eski bir yapı. 2011 yılında gazeteci tayfasının kapıya geldiği ve canlı yayın yapıldığı sırada densiz bir fare, konutun kapısından salına salına geçiyor. Haberci milletine de şenlik lazım ya, vergi sistemiyle ilgili açıklamayı naklen vereceklerine şerefsiz sıçana odaklanıyorlar. Gazeteci değil mi, vezir de eder, rezil de. Üst düzey bir telefon trafiğinin ardından Londra’daki Battersea Hayvan Barınağı’yla iletişime geçiliyor. Avcılığıyla ünlü pisican Larry, eskortlar eşliğinde görevliler tarafından konuta getiriliyor. Larry böylece göreve başlıyor.

Aslında konutta daha önce de avcı kedilere sorumluluk verilmiş. Hatta bu görevlendirmelerin 8. Henry zamanına kadar gittiği söyleniyor. 1929’dan sonra ciddi ciddi bu pisilere görev veriliyor. Larry, 1989’da Margaret Thatcher döneminde başbakanlık konutunun etrafında gezerken sahiplenilen ve 1997’de emekliye ayrılan sokak kedisi Humprey’den sonra bu görevi alan ilk kedi. Halef – selef olayı. Hatta Margaret Thatcher, Humprey için 100 sterlin maaş bağlamıştı.

Vukuatlı Larry.

Larry’nin yıldızı, Başbakan Boris Johnson ile pek barışmadı. Boris Johnson, Larry için “biraz haydut” deyimini kullanıyordu ve köpeği Dilyn’ı defalarca dövüp hırpaladığını iddia ediyordu. E, bir sor bakalım niye yapmış? Dilyn, defalarca gidip Larry’nin yemeğini çalmıştı. Fare sorumlusu kedi mesai saatlerinde devriye görevindeyken onun bölmesine girip yemeğini yiyordu. Görevden dönen Larry, yemeğini yiyip kaçan köpeği görünce bütün adrenalini kanına boca oluyor ve Malkoçoğlu Cüneyt Arkın’a dönüşüyordu.

Sonunda koskoca başbakan, köpeğinin bu yaptıklarını kabullendi ve “Larry bunu hoş karşılamadı” dedi. Hoş mu karşılasaydı? Larry, bir kriminale haddini bildiriyordu. Başbakan köpeği filan takmıyordu.

Görevden ayrıldıktan sonra Daily Mail’de kendisine en çok sorulan soruları gündeme getirdi Johnson. En çok merhume Kraliçe’nin “gerçekte nasıl biri” olduğu soruluyordu. Veeee, Kraliçe’den sonra en çok sorulan sorular Larry ile ilgiliydi! Eski Başbakan, “Bence halkın gerçeği bilmeye hakkı var” diyordu fakat Larry’nin şiddete meyilli olduğunu vurguluyordu.

Kurt köpeği Dilyn, bir kedi karşısında karizmayı feci çizdirmişti. Sadece o mu? Larry, son başbakan Rishi Sunak’ın labradoru Nova’yı da dövmekle suçlandı. Başbakan köpeği dövmeyi huy edinmişti âdeta. Bürokratlığına değil, pati gücüne güveniyordu.

Dönemin başbakanı Sunak, Hint kökenliydi ve Hindistan’ın en zengin işadamının kızıyla evliydi. “Babanı seçemezsin ama kayınpederini seçebilirsin” sözünün kanıtı gibiydi yaşamı. Eşi Akshata Murthy, gizli servise izlettiği Larry’nin, biricik köpekleri Nova’yı hırpaladığını bir kaç kez kocasına şikayet edip doldurdu. Fakat işe yaramadı. Ünlü iş kadını, sonuçta “Larry galip geldi…” dedi. Bükemediğin patiyi öpeceksin.

Trump’a gıcıktı.

Dış politikada da önemli bir figür olan Larry, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın kendisini sevmesine izin verdi. Şirinlikler yaptı. Ne var ki, herkesin gözü önünde Başkan Donald Trump’a tısladı. Hatta “The Beast” (Canavar) isimli makam arabasının altına girerek resmen aracı durdurdu. Artık nasıl ters bir elektrik aldıysa, açıkça “Beni çiğnemeniz lazım…” tavrını sergiliyordu. İki ülkenin ileri gelenleri kedinin ısrarcı tavrının üzerinde durmadılar ve böylece belki de olası bir siyasi kriz de es geçildi.

Larry’nin akılda kalan enstantanelerinden biri de Noel öncesi gazetecilerin Brexit ticaret anlaşmasıyla ilgili açıklama beklediği sırada gelişti. Onca ekonomi muhabirinin, habercinin önünde doğası gereği ani bir sıçrayışla gariban bir güvercine hamle etti. Bağırışlar arasında güvercin saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Larry, beş başbakana sadakatle hizmet etti. İçlerinde en çok David Cameron, onu sevdi, motive etti, yüreklendirdi. Bazen asabileşirdi Cameron. Avrupa ekonomik krizi görüşülürken, oradan geçiveren izansız bir fareye çatal fırlatıvermişti. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Duncan Smith, gevrek gevrek gülerek “Meşhur Larry nerede?” diye dalga geçmiş ve basına malzeme olmuşlardı.

Larry halen Downing Street 10 numaradaki başbakanlık binasının içinde ve çevresinde dolanıp duruyor. Yaşı gereği artık işi biraz ağırdan alıyor. Fare avında skor yapmaya çalışmıyor. “Taktiksel planlama safhasında” olduğunu çok da gizlemiyor. Gazetecilerin ikram ettiği atıştırmalıklara ilgisiz kalmıyor. Onca hükümet değişimine rağmen ünvanını aslanlar gibi koruyor.

Füsun ALTINOK

Önceki Bölüm:

Kediname (28) Yemişim cinsini! 

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 13 Temmuz 2024

Yazarın Tüm Yazıları