Türkiye Haziran’ı son 23 yılın en kurak ayı oldu!

0

Türkiye Haziran’ı son 23 yılın en kurak ayı oldu!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2024 Haziran’ı, son 23 yılda en az yağış alan haziran ayı oldu. Türkiye genelinde ortalama 3,4 gün yağışlı geçerken Marmara Bölgesi’nde yağış miktarı yüzde 92 düştü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu yılın haziran ayı alansal yağış verilerini yayınladı. Rapora göre son 23 yılın en az yağış alan haziran ayını yaşadık.

Rapora göre 2024 yılının haziran ayında boyunca 11,9 mm ile sınırlı kalan yağışlar, 33,6 mm olan haziran ayı ortalamalarının ve 58,1 mm olan 2023 yılı haziran ayının altında kaldı.

Bu yıl haziran ayı ortalamalarının yüzde 65 altında kalan yağışlar, geçen yıla göre yüzde 80 azaldı.

Bölge bazında bakıldığında ise Batı ve Orta Karadeniz,  Marmara Bölgesi (Kırklareli hariç), Kıyı Ege, Antalya‘nın doğusu, Mersin,  Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl‘de yağışlar yüzde 60 oranında azaldı.

Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin‘in sahil kesimleri ise ortalanın yüzde 20 üzerinde yağış aldı.

Yağışların en çok azaldığı bölge yüzde 92 ile Marmara Bölgesi oldu. Haziran ayı normali 41,5 mm olan bölge, 3,4 mm yağış aldı.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde son 23 yılın, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde son 21 yılın, İç Anadolu Bölgesi’nde son 12 yılın en düşük yağışı meydana geldi.

Türkiye genelinde haziran ayında ortalama 3,4 yağışlı gün yaşandı. 1991-2020 yıllarında ortalama yağışlı gün sayısı 6,5’ti.

Yağışlı gün sayıları Ege Bölgesi’nin orta ve kıyı kesimi ile Antalya’nın batısı, Adana’nın güneyi, Gaziantep, Kilis ve  Maraş  çevrelerinde 3 günün altına düştü.

Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğu kesimleri ile Doğu Karadeniz çevrelerinde ise 10-15 gün yağışlı geçti.

İl genelinde ise en az yağış 0,4 mm ile İzmir‘de gerçekleşirken en fazla yağış 97 mm ile Rize’de gerçekleşti.

Yağış düşüş oranı en yüksek il yüzde 98 ile Çanakkale olurken Hakkari, yüzde 26 ile yağış artış oranının en yüksek olduğu il oldu.

Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova’da son 64 yılın,  Adana, Ardahan ve Osmaniye’de son 44 yılın, Adıyaman, Aydın ve Kütahya’da son 23 yılın, Manisa’da son 22 yılın, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bolu, Çankırı,  Çorum, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Kastamonu’da son 21 yılın en düşük yağışı gerçekleşti.