İki uçak kazasında 346 kişi ölmüştü. Boeing, düşen 737 Max uçaklarının güvenliği konusunda yetkilileri aldattığını kabul etti. 

0

İki uçak kazasında 346 kişi ölmüştü. Boeing, düşen 737 Max uçaklarının güvenliği konusunda yetkilileri aldattığını kabul etti. 

Boeing’in o dönem uçuşlara yeni başlayan 737 Max uçaklarından ikisi 2018-2019 yıllarında 5 ay arayla Endonezya ve Etiyopya’da düşmüş 346 kişi can vermişti.

Bu olaylardan sonra ABD’de savcılar, Boeing’i 737 Max uçaklarını onaylayan Federal Havacılık İdaresi’ni dolandırmak ya da yanıltmakla suçlamıştı.

Davada savcılık ve havacılık devi şirket anlaştılar. Buna göre Boeing uçakların güvenliği konusunda resmi havacılık otoritelerini yanılttığını kabul etti. Anlaşma uyarınca Boeing, 243,6 milyon dolarlık ek para cezası ödeyecek. Anlaşma ayrıca Boeing’in standartlara uyum ve güvenlik programlarına en az 455 milyon dolar yatırım yapmasını öngörüyor.

Anlaşmanın kesinleşmesi için davaya bakan yargıç tarafından onaylanması gerekiyor.

Savcılığın ve şirketin anlaşması söz konusu uçak kazalarında ölen 346 kişinin ailelerinin tepkisine yol açtı. Boeing’e karşı dava açan ailelerin avukatlarından Paul Cassel, anlaşmayı “canım cicim anlaşması” olarak tanımladı. Avukat Cassel açıklamasında, “Bu canım cicim anlaşması, Boeing yüzünden 346 kişinin öldüğünü göz ardı ediyor. Boeing ile Amerikan Adalet Bakanlığı arasındaki hukuki kurnazlık sayesinde Boeing’in suçunun ölümcül sonuçları gizleniyor” dedi.