situs toto
Gazze’de ateş kes için yeni umut  – Kent Ekranı
Kent Ekranı

Gazze’de ateş kes için yeni umut 

Gazze’de ateş kes için yeni umut 

İsrail’le Hamas arasında ABD’nin önerisi temelinde bir süre önce yeniden canlanan dolaylı ateş kes ve Gazze savaşını sona erdirme görüşmelerinde “ilerleme” sağlandığı belirtiliyor.

İlerleme diye yorumlanan gelişme, Hamas’ın ABD’nin açıkladığı aşamalı barış planıyla ilgili olarak İsrail’in reddettiği bir şartı geri çekmesi. Hamas, İsrail’in anlaşmayı imzalamadan önce kalıcı ateşkes ilan etmesi ve altı haftalık ilk aşama boyunca müzakerelerin bu hedefe ulaşmasına izin vermesi şartı koşmuştu. Örgüt bu şartını geri çekti. Reuters Haber Ajansı’na bilgi veren üst düzey bir Hamas kaynağına göre, arabulucular geçici ateş kes, yardımların aksaksız sürmesi ve İsrail’in birliklerini geri çekmesi konularında garantör konumunda olacaklar.

Reuters’in haberine göre, Hamas, ateş kes ve Gazze savaşını sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerde ABD tarafından açıklanan planın ateş kesle geçecek ilk aşaması başladıktan 16 gün sonra askerler ve erkekler de dahil olmak üzere İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için görüşmelerin başlamasını kabul etti.

Bu gelişmeler karşısında İsrail’in ne gibi bir pozisyon aldığı henüz belli değil.

İsrail Başbakanlık Ofisi, gelecek hafta dolaylı görüşmelerin yapıldığı Katar’a heyet yollanacağını bildirdi.