Kent Ekranı

Reformcu ile katı muhafazakar aday için oy kullanılıyor. İran, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda.

Reformcu ile katı muhafazakar aday için oy kullanılıyor. İran, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda.

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılıyor.

28 Haziran’da yapılan İlk turda hiçbir aday %50’yi geçemeyince en çok oyu alan reformcu aday, parlamento üyesi Mesud Pezeşkiyan’la ikinci olan aday nükleer görüşmeci katı muhafazakar Said Celili ikinci tura kalmışlardı.

İlk tur İran İslam Cumhuriyeti’ndeki en düşük katılımlı seçim olarak tarihe geçmişti. İkinci turda katılım merak ediliyor. İran’da bütün önemli kararlarda son sözün sahibi Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada seçmenlerin katılıma istekli olduğuna dair duyumlar aldığını belirtti.

Pezeşkiyan’ın destekçileri Celili’nin Tahran’a “Taliban” tarzı bir hükümet getireceği konusunda uyarıda bulunurken buna karşılık rakip aday Said Celili, Pezeşkiyan’ı korku tacirliği kampanyası yürütmekle suçlamıştı.

Seçimlerin ilk turunda reformcu aday kalp cerrahı Pezeşkiyan katı muhafazakar 3 adayla yarışmıştı.

Dini Lider Hamaney’e bağlılığıyla bilinen aday Said Halili, ikinci tur için ilk turda üçüncü olan İran Meclisi Başkanı Muhammed Bagher Kalibaf’ın desteğini almıştı. İlk turda diğer muhafazakar adaylara oy veren seçmenlerin tercihlerinin nasıl şekilleneceği de merak edilen konular arasında.

İran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında ölmesi üzerine anayasa gereği seçim kararı alınmıştı.