Kent Ekranı

Gazze Birleşik Krallık seçimlerine damga vurdu.

Gazze Birleşik Krallık seçimlerine damga vurdu.

Gazze’de Filistinli sivillerin ağır bombardımanlarda katledilmesi, karşı karşıya kaldıkları zulüm, çektikleri çile ve Birleşik Krallık’ta siyasi partilerin İsrail yanlısı tutumu özellikle seçimin galibi İşçi Partisi’nin ciddi sandalye kaybına yol açtı.

Özellikle müslüman seçmenlerin bulunduğu seçim bölgelerinde İşçi Partisi’nin kimi güçlü isimleri Gazzelilerin içinde bulunduğu durumu gündeme getiren Birleşik Krallık’ın İsrail yanlısı tutumunu eleştiren bağımsız adaylar karşısında yenilgiye uğrayarak parlamento dışı kaldılar.

İşçi Partisi, müslüman seçmenlerin toplam seçmenlerin %10’unu oluşturduğu seçim bölgelerinde 11 puan kaybetti.

Britanya Parlamentosu Avam Kamarası’ndaki 650 sandalye için yapılan seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre İşçi Partisi net ve kesin bir çoğunlukla 410 milletvekilliği kazandı. Oysa parti daha fazla milletvekili umuyordu. Anketler doğrultusunda 489 milletvekili kazanmaktan söz ediliyordu.

Birleşik Krallık siyasetinde dün gece en büyük şoku yaşatan sonuç, İşçi Partisi’nin gölge kabinesi üyesi güçlü aday Jonathan Ashworth’un seçilememesi oldu. Ashworth, Güney Leicester seçim bölgesinde önceki seçimde 22.000 oy farkıyla seçilmişti. Bu milletvekili 13 yıldır parlamento üyesiydi.

Benzer konumdaki birçok güçlü ve önde gelen İşçi Partili parlamento üyesi Gazze ve Filistin yanlısı kampanya yürüten adaylar karşısında seçimleri ya kıl payı kazandılar ya da kaybettiler.

Örneğin İşçi Partisi’nin gölge adalet bakanı Şabana Mahmud, seçim bölgesinde bir başka müslüman ve bağımsız aday Ahmet Yakup’a karşı az daha kaybediyordu. Birmingham Ladywood seçim bölgesindeki oy üstünlüğü 32,000’den 3,421’e düştü.