Gazze’de katlediyor, Batı Şeria’da Filistin toprağına el koyuyor

0

Gazze’de katlediyor, Batı Şeria’da Filistin toprağına el koyuyor

İsrail Hükümeti, yerleşimciler için işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria’da son 30 yılın en kapsamlı arazi el koyma girişimine onay verdi.

İsrail’deki barış yanlısı ve yerleşim karşıtı sivil toplum örgütünün yaptığı açıklamaya göre, İsrail Hükümeti tarafından Yahudi yerleşimciler için el konulan alanın büyüklüğü yaklaşık 13 kilometre kare.

Yerleşime açılan parseller bitişik. Alan, Filistin Yönetimi’nin merkezinin bulunduğu Ramallah’ın kuzey doğusunda yer alıyor. İsrail Hükümeti buraları devlet toprağı ilan ederek başta Yahudi yerleşimciler olmak üzere İsraillilere kiralayacak. El konulan alanda Filistinlilerin özel mülkiyeti ise yasaklandı.

İsrail’in Gazze’de Hamas’la savaşın ardından işgal altındaki Batı Şeria’da el koyduğu toprakların büyüklüğü dikkat çekmişti.  İsrail Hükümeti, bölgede şubat ayında 2,6 kilometre kare, mart ayında ise 8 kilometre kare alana el koymuştu. Ayrıca Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere silahlı saldırıları da artmıştı. Bölgede Filistinli militanlarla İsrail güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sıklaştı.

Bu arada Gazze’de İsrail’in saldırıları yine yoğunlaştı. İsrail Ordusu güvenli diye Filistinlilerin göç ederek yığıldığı Han Yunus’taki bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi. İnsanlar yine yollara düştü. İsrail’in yoğun saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı da 38,000’e yaklaşıyor.