Güvenlik yetkililerine göre, Ukrayna’da darbe girişimi önlendi

0

Güvenlik yetkililerine göre, Ukrayna’da darbe girişimi önlendi

Ukrayna Güvenlik Servisi, bir darbe girişimini ortaya çıkarıp engellediğini açıkladı. İddiaya göre, darbe girişimi Rusya lehineydi.

Ukrayna’nın iç güvenliğinden sorumlu teşkilat, mesajlaşma platformu Telegram’da yayımlanan paylaşımında, bir grubun başkent Kiev’de bir seri provokasyon planladığını öne sürdü. Güvenlik teşkilatı, grubun, 2015’ten bu yana “Ukrayna karşıtı eylemleriyle” bilinen bir kamu kuruluşunun kurucu ortağı tarafından yönetildiğini iddia etti ancak herhangi bir isim vermedi. Güvenlik servisinin savına göre, darbeciler politik ve askeri liderlikleri etkisizleştirip parlamentoyu ele geçirmeyi planladılar.

Ukrayna Güvenlik Servisi, faillerin Rusya’nın lehine ülkedeki sosyal ve siyasi durumu karıştırmayı hedeflediklerini öne sürdü.

Darbe girişiminin önlendiği yolundaki açıklamanın Putin’in Avrupa’daki tek müttefiki Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın Kiev’i ziyaretinden bir gün önce yapılması dikkat çekti.

Darbe girişimiyle suçlananların isimleri tutuklanan kişi sayısı açıklanmadı.

Ukrayna Başsavcılığı’ndan da bir açıklama yapıldı. Buna göre, darbenin lideri Kiev’de 2 bin kişiyi barındırabilecek bir mekan kiraladı. Başsavcılık gözaltılar olduğunu bildirdi.