Kent Ekranı

Aşırı Sağ İktidara Hiç Bu Kadar Yakın olmamıştı. Fransa Seçimlerinde Oy Verme İşlemi Başladı.

Aşırı Sağ İktidara Hiç Bu Kadar Yakın olmamıştı. Fransa Seçimlerinde Oy Verme İşlemi Başladı.

Fransa’da seçmen aşırı sağın anketlerde önde göründüğü erken parlamento seçimlerinin ilk turu için oy kullanıyor.

Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın üstünlük kazanması üzerine ülkeyi, hatta Avrupa’yı şaşkınlığa sürükleyen bir kararla Ulusal Meclis için erken seçim kararı almıştı.

Seçim öncesi yapılan anketlerde aşırı sağ Ulusal Birlik, %33 ila %37 arasında birinci çıkıyordu. Seçim kararıyla alel acele oluşturulan sol blok “Yeni Halk Cephesi” ise %28-31 arasında ikinci sırada yer alıyordu. Macron’un merkez ittifakı %20-23 ile üçüncü sıradaydı.

Aşırı sağın lideri Marine Le Pen, bir gazeteye verdiği son demeçte, “Ulusal Meclis’te mutlak çoğunluğu elde edeceğiz. Ulusal Birlik Ulusal Birlik’in Başkanı Jordan Bardella başbakan olacak” dedi.

Fransa’da seçim sistemi, 577 sandalyeli Ulusal Meclis’teki milletvekili dağılımını tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Kesin dağılım 7 Temmuz’da yapılacak ikinci turdan sonra belli olacak. Adaylar kendi seçim bölgelerinde salt çoğunluğu elde ederlerse ilk turda seçilebiliyorlar ancak bu çok nadir görülen bir durum.

Fransa’da aşırı sağın hükümet kurması durumunda ülkenin yürütme erkinde ciddi sorunlar olacağı öngörülüyor. Ülke, savaş sonrası tarihinde cumhurbaşkanı ve hükümetin karşıt siyasi kamplardan olduğu üç “birlikte yaşama” dönemi yaşadı, ancak bunların hiçbiri devletin tepesinde bu kadar radikal biçimde farklı dünya görüşlerinin rekabet ettiği bir dönem olmadı.

Aşırı sağ, kampanya döneminde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un politikalarına karşı çıktığını açıkça ortaya koymuştu. Ulusal Birlik Başkanı Jordan Bardella, kürüsel konularda Macron’a meydan okuyacağını belirtmişti. Aşırı sağ hükümet kurarsa Avrupa Birliği şüpheciliğini yürürlüğe koyabilir. Örneğin AB’ye yaptığı bütçe katkısını kesebilir.

Keskin göçmen karşıtı tavrıyla ve vaatleriyle bilinen Ulusal Birlik, “islamcı ideolojilerle” mücadele edeceğini duyurmuştu. Ulusal Birlik Başkanı Bardella geçmişte kamu alanında başörtüsünü yasaklayacağını ve camilerin kapatılmasını kolaylaştıracağını duyurmuştu.