Aşırı Sağ Endişesi mi? Fransa Seçimlerinde Son 40 Yılın En Yüksek Katılımı

0

Aşırı Sağ Endişesi mi? Fransa Seçimlerinde Son 40 Yılın En Yüksek Katılımı

Fransa’da Ulusal Meclis seçimleriyle ilgili olarak anketlerde aşırı sağ parti Ulusal Birlik’in önde çıkması ve bu blokun iktidara gelmesi olasılığı umutların yüksek katılıma bağlanmasına neden olmuştu.

Nitekim oy verme işlemi devam ederken bile seçime katılım oranı hesaplanmaya başlandı ve oy kullanma gününün aynı dönemine ilişkin katılım oranlarıyla karşılaştırma yapıldı.

Oy verme günü, gün ortasında seçime katılım oranı %26 olarak hesaplandı. Bu, son 40 yılın en yüksek katılım oranı. 2022 yılındaki parlamento seçimlerinde gün ortasında katılım oranı %18.43 olarak hesaplanmıştı.

Seçime katılımın gün ortasında da olsa yüksek çıkması Paris’teki seçmenlerin sandığa gitmesine bağlanıyor. Paris’te gün ortasında saptanan seçime katılım oranı %25.48. 2022’de bu oran %12.8 idi.

Fransa’da göçmen karşıtı ve Avrupa Birliği konusunda şüpheci aşırı sağın iktidara gelmesinin önüne geçmek için yüksek katılımın gerektiği yolunda bir görüş var. Seçmenlerin sandığa ilgisi buna bağlanıyor.

Seçimlerden önce pek çok tanınmış isim ve sol ya da liberal kanaat önderi seçmenlere sandığa gitme çağrısı yapmıştı. Hatta bu çağrılara Euro 2024’te Fransa Milli Takım formasını ıslatan aileleri göçmen kökenli ünlü futbolcular da katılmıştı. Başta Mbappe ve Dembele olmak üzere yıldızların seçime katılım çağrısı yapmaları üzerine aşırı sağ Ulusal Birlik’in başkanı Jordan Bardella “Seçmenin iradesine karışmayın” açıklaması yapmıştı.