Tabiattan Bir Mucize Daha: Ahşap Yüzeyler Virüslerin Bulaşıcılığını Azaltıyor
Koronavirüs pandemisi sırasında bu virüsün bulaşıcı özellikleriyle yüzeylerde ne kadar kaldığı sık sık konuşuluyordu.
Koronavirüs gibi zarflı, yani hücrelere tutunarak bu hücrelerin kabuğunu taklit eden virüsler yüzeylerde 5 gün kalabiliyorlar. Grip gibi zarfsız yani hücre içine giren virüslerse dezenfekte edilseler dahi çeşitli yüzeylerde haftalarca hayatta kalabiliyorlar.
Amerikan Kimya Derneği, virüslerin yüzeylerde kalış sürelerin öneminden ve ahşapla ilgili eldeki bazı bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilerden hareketle ahşabın antiviral özelliklerini inceleyen bir araştırma yapmaya karar verdi.
Varılan sonuçlar şaşırtıcıydı. Ahşap masalar, ahşap doğrama tahtaları gibi eşyanın yüzeyleri gerçekten antiviral özellikler taşıyordu.
Araştırmacılar altı tür ahşabın antiviral etkilerini inceledi. Sarı çam, gümüş huş ağacı, gri kızılağaç, okaliptüs, saplı meşe ve Norveç ladini…
Araştırmacılar, ahşap yüzeyleri periyodik olarak sıvı bir solüsyonla yıkadılar ve bu yıkamada kullanılan solüsyonu kültürlenmiş hücrelere uyguladılar. Hücre enfeksiyonu oranlarını ölçerek her ağaç türünün antiviral etkinliğini değerlendirdiler.
Koronavirüs için çam, yalnızca beş dakika sonra başlayarak en hızlı antiviral etkiyi gösterdi ve onu ladin izledi; ladin bulaşıcılığı on dakika içinde önemli ölçüde azalttı. Sonuçta Koronavirüs için çam, ladin, huş ağacı ve kızılağaç yüzeyleri virüsün bulaşıcılığını ortalama olarak bir saat içinde tamamen etkisizleştirdi. Okaliptüs ve meşe iki saat sürdü. Grip gibi zarfsız virüsler için ise meşe ve ladin yüzeyleri virüsü yaklaşık bir saat içinde bulaşıcı olmayan hale getirdi; meşe 7,5 dakikada, ladin ise 60 dakikada etki gösterdi. Çam, huş ağacı ve okaliptüsün virüsün bulaşıcılığını azaltması dört saat sürdü; kızılağaç ise antiviral etki göstermedi.
Bilim insanları, ahşabın antiviral özelliklerin yanısıra antibakteriyel özellikler taşıdığını da belirtiyorlar. Ahşap yüzeyler antifungal özellikler de taşıyor. Yani hastalıklara neden olan mantarların üremesine de engel oluyor.
Sonuç olarak kamusal alanlarda, tırabzanlar, banklar ve masalar gibi çok dokunulan yüzeylerde ahşabın kullanılması hijyeni artırıyor. Okullar ve kreşlerde masalar ve oyun alanları için ahşabın kullanılması çocuklar için daha güvenli bir ortam sunuyor.