İran Seçmeni Yeni Cumhurbaşkanı İçin Oy Kullanıyor 

0

İran Seçmeni Yeni Cumhurbaşkanı İçin Oy Kullanıyor 

İran’da İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında ölmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanma işlemi başladı.

Ülkede kayıtlı seçmen sayısı 61 milyon. Oy kullanma işlemi yerel saatle 18’e kadar sürecek ancak İran’da genellikle oy kullanma süresi gece yarısına kadar uzatılıyor.

Seçimde dini liderliğin aday olmasına izin verdiği 6 aday yarışıyordu. Adaylardan ikisi, Tahran eski belediye başkanı Ali Rıza Zekani ve Şehitler ve Gaziler Vakfı Başkanı Amir Hüseyin Gazizade Hashemi adaylıktan çekilmişlerdi. Geri kalan adaylardan 3’ü, eski içişleri ve adalet bakanı Mustafa Purmuhammedi, eski nükleer görüşmeler başkanı Sait Jalili ve yine bir başka eski Tahran belediye başkanı Muhammed Bagher Galibaf katı görüşlü muhafazakar olarak biliniyorlar. Ülkenin tanınmış cerrahlarından milletvekili Mesud Prezeşkiyan ise ılımlı bir isim olarak tanınıyor. Ülkede reformist kesim Prezeşkiyan’ı destekliyor.

Seçim sonuçlarının İran’da katı muhafazakarların baskın durumunu değiştirmesi beklenmiyor. Buna rağmen, ılımlı aday Mesud Prezeşkiyan’a yönelik seçmen desteğinin artması oy kullanma gününe birkaç hafta kala dikkat çekmişti.

Seçimler, Filistin Gazze’de İsrail’le İran’ın desteklediği Hamas arasında savaşın sürdüğü, Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasındaki çatışmalı gerilimin giderek yükseldiği ve savaşın yayılma endişelerinin giderek arttığı bir dönemde yapılıyor. Bu arada yine seçim dönemi batılı ülkelerin nükleer programı konusunda İran’a baskıyı artırdığı bir döneme denk gelmiş bulunuyor.

İran’da oy sayımının 2 günde tamamlanması bekleniyor.

Adaylardan birinin cumhurbaşkanı seçilebilmesi için oyların en az %50’sini alması gerekiyor. Hiçbir aday %50’ye ulaşamazsa resmi seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonraki ilk cuma günü en çok oy alan iki aday yarışacak.