Fransa’da Son Anketlerde Aşırı Sağ Daha Fazla Öne Geçti

0

Fransa’da Son Anketlerde Aşırı Sağ Daha Fazla Öne Geçti

Fransa’da 30 Haziran Pazar günü yapılacak parlamento seçimleri için yapılan son anketlerde aşırı sağ oy oranını daha da artırmış görünüyor.

Les Echos gazetesinin yaptırdığı seçim ankete göre, aşırı sağcıların bir araya geldiği Ulusal Birlik ilk turda %37 oy oranına ulaşıyor. Bu veri bir hafta önce aynı kuruluşun yaptığı ankette çıkan sonucun 2 puan üstünde.

Son ankette Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez bloku Birlikte Partisi’ne verilen oyların oranı ise %20 çıktı. Sol blok Yeni Halkçı Cephe ise %28 oy elde ediyor görünüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aşırı liberal diye tanımlanan politikaları nedeniyle çalışan kesimin sosyo ekonomik haklarının tırpanlanması, aşırı sağın bu derece güçlenmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Bu arada BFM TV’nin yaptırdığı meclis sandalye dağılımı projeksiyonunda aşırı sağ blok, milletvekili meclisinde tek başına hükümet kurma çoğunluğunu elde ediyor.

Aslında Fransa’daki seçim sistemi göz önüne alındığında iki turlu seçimden ötürü sandalye dağılımı öngörüleri pek sağlam olmuyor. Zira 577 seçim bölgesinin bulunduğu Fransa’da ilk turdan sonra birinci gelen partiye karşı diğer partilerden adaylar adaylıktan çekilebiliyorlar.

Yine de oy oranlarıyla ilgili anket sonuçları, Fransa’da piyasalarda ciddi tedirginlik yaratmaya yetti. Adayları ırkçı söylemler ortaya koyan, göçmen karşıtı ve Avrupa Birliği’ne karşı şüpheci aşırı sağın anketlerde ciddi oy oranıyla lider çıkması üzerine Fransa’nın devlet tahvillerinin risk primi 2012 Euro bölgesi krizinden bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Fransa’da ikinci tur seçimler 7 Temmuz’da yapılacak.