Çalışma: Uzun süreli yalnızlık, yüksek felç riskiyle bağlantılı

0

Çalışma: Uzun süreli yalnızlık, yüksek felç riskiyle bağlantılı

Kronik yalnızlık yaşayanların felç geçirme riski %56 daha yüksekti.

eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, uzun süreli yalnızlık yaşayan orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin felç geçirme riski, yalnız olduklarını bildirmeyenlere göre daha yüksek.

Araştırmacılar, yalnız yetişkinler arasında felç riskinin, eşlik eden depresif belirtiler veya sosyal izolasyon duygularına bakılmaksızın daha yüksek olduğunu buldu.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu sosyal ve davranış bilimleri bölümünde araştırma görevlisi olan başyazar Yenee Soh, bir basın açıklamasında “Yalnızlık giderek daha büyük bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor. Bulgularımız bunun nedenini daha da vurguluyor” dedi. .

Soh şöyle devam etti: “Özellikle kronik olarak deneyimlendiğinde, çalışmamız yalnızlığın halihazırda dünya çapında uzun vadeli sakatlık ve ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olan felç vakasında önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.”

Çalışmaya göre, durumsal yalnızlık (koşullardaki değişiklik nedeniyle geçici bir yalnızlık) yaşayanlarda felç riski artmadı; bu da yalnızlığın felç riski üzerindeki etkisinin uzun vadede ortaya çıktığını gösteriyor.

Çalışma, Michigan Üniversitesi Sağlık ve Emeklilik Çalışması (HRS) anketinden elde edilen verileri kullandı ve 10 ila 12 yaşları arasında 50 yaş ve üzeri yaklaşık 9.000 felç geçirmemiş yetişkini takip etti.

Sonuçlar, kronik yalnızlık yaşayanların, sosyal izolasyondan, depresif belirtilerden, vücut kitle indeksinden, fiziksel aktiviteden ve diğer sağlık koşullarından bağımsız olarak sürekli olarak yalnız olmadıklarını bildirenlere göre %56 daha yüksek felç riskine sahip olduğunu gösterdi.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu sosyal ve davranış bilimleri bölümünde araştırma görevlisi olan başyazar Yenee Soh, bir basın açıklamasında “Yalnızlık giderek daha büyük bir halk sağlığı sorunu olarak görülüyor. Bulgularımız bunun nedenini daha da vurguluyor” dedi. Soh şöyle devam etti: “Özellikle kronik olarak deneyimlendiğinde, çalışmamız yalnızlığın halihazırda dünya çapında uzun vadeli sakatlık ve ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olan felç vakasında önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.”

Keerthana Kumar, MD, MPH, Nuvance Health/Vassar Brothers Tıp Merkezi’nde baş ağrısı uzmanı ve ABC Haber Tıp Birimi üyesi