Biden Canlı Tartışmada “Tökezledi”; Adaylığı Tartışılmaya Başlandı

0

Biden Canlı Tartışmada “Tökezledi”; Adaylığı Tartışılmaya Başlandı

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Donald Trump Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi için canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldiler.

Canlı yayın tartışmasından önce Biden’ın yaşı ve başkanlık görevine uygunluğu konusunda endişeler vardı. Tartışma programı bu endişeleri gidermedi aksine artırdı.

Yorumlara göre, Başkan Joe Biden, tartışmada tökezledi, dağınıktı, açık ve net değildi. Kimi argümanları veya yanıtları “saçma” bulundu. Yine yorumlara göre, Biden tartışma programında enerjisinin yerinde ve dayanıklı olduğunu kanıtlamak durumundaydı ama bunu başaramadı.

Biden, tartışmada ekonomik sorunlar ve göçmenler meselesi gündeme geldiğinde bu konularla ilgili seçmenler nezdindeki kötü durumunu düzeltemedi daha da kötüleştirdi. Eski Başkan Donald Trump bu konularda anketlerde hep öndeydi.

Donald Trump’ın performansı ise “disiplinli ve çevik” olarak nitelendirildi. Rakibine karşı saldırgan olmaması dikkat çekti.

Yine de Trump, gerçeklerle ve doğrularla desteklenmeyen iddialar ortaya attı ancak Biden bu zaafiyeti değerlendiremedi, rakibini sıkıştırmayı başaramadı.

Eski Başkan Donald Trump’un yetişkin film yıldızı Stormy Daniels’la ilişkisi ve suçlu bulunduğu sus payı davası da tartışmada gündeme geldi. Biden, Trump’ın “sokak kedisi ahlakına sahip olduğunu” söyledi. Trump ise, “Bir porno yıldızıyla seks yapmadım” demekle yetindi.

Trump’ın 2020 seçimlerinden sonra Trump taraftarlarının ABD Kongresi binasını basmasıyla ilgili “kaçak güreşmesi” dikkat çekti. Trump, eğer 2020’de olduğu gibi yenilirse 2024 seçimlerinin sonuçlarını kabul edip etmeyeceği yolundaki bir soruya da tatmin edici bir yanıt veremedi.

Başkan Joe Biden’ın kötü performansı Başkan Yardımcısı Kamala Harris tarafından da bir anlamda itiraf edildi. Kamala Harris “Başkan’ın yavaş bir başlangıç yaptığını ama kuvvetli bitirdiğini” söyledi. Bu yaklaşım aşırı iyimser bulundu. Yine de Biden’ın ilerledikçe “kendini toparladığı” kabul edildi.

Sonuçta bir ankete göre Trump %67’ye %33 galip çıktı.

Biden’ın ekibi ve Demokrat Parti yönetimi tartışmadan sonra hasar tespit çalışmaları yapıyor. Demokrat Partililer arasında aday değişikliği gündeme geldi. Buna rağmen aday değişikliği ile ilgili olarak parti yönetiminden herhangi bir çıkış olmadı.

Joe Biden eyaletler seviyesindeki adaylık seçimlerini kazanmıştı. Demokrat Parti’nin başkan adayının resmen belirlenmesi Demokrat Parti’nin ağustos ayındaki parti kongresinde gerçekleşecek.