Araştırma : Dövmeler kan kanserine neden olabilir: Mürekkepler yıllar sonra tümörlerle ilişkilendirilebilir.
Yeni bir çalışma, dövme yaptırmanın lenfoma adı verilen bir tür kan kanseri riskini artırabileceğini öne sürüyor .
Yeni çalışmada İsveç’teki Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dövmesi olanların olmayanlara kıyasla lenfoma riskinin yüzde 21 arttığını buldu.
Teori, dövmelerin, kanserin öncüsü olduğu bilinen düşük dereceli inflamasyonu tetiklediği yönünde ve bu, dövmelerle bağlantı kuran ilk çalışma.
2020’de yapılan önceki bir araştırmada böyle bir bağlantı bulunamamıştı.
2011’de The Lancet’te yapılan araştırma ise cilt kanseriyle bariz bir bağlantının tesadüften başka bir şey olmadığına karar verilmişti.
Son araştırma için Lund Üniversitesi ekibi, 2007 ile 2017 yılları arasında İsveç’te 20 ila 60 yaşları arasında lenfoma tanısı konan herkesi (toplam 1.398 kişi) inceledi ve sonuçları, kansere yakalanmamış kişilerle karşılaştırdı.
Herkes yaşam tarzları ve dövmeleri olup olmadığı, eğer varsa dövmenin ne kadar büyük olduğu, ne zaman yaptırıldığı ve herhangi bir dövmenin silinip silinmediğiyle ilgili anketleri doldurdu.
eClinicalMedicine dergisindeki sonuçlar, lenfoma riskinin dövme yaptırdıktan sonraki ilk iki yılda en yüksek seviyede olduğunu, ardından düştüğünü, ancak 11 yıl sonra tekrar yükseldiğini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar daha büyük dövmelerin riski artıracağını bekliyordu ancak durumun böyle olmadığı ortaya çıktı.
Epidemiyoloji alanında doçent olan baş araştırmacı Dr. Christel Nielsen, “Bir dövmenin, boyutu ne olursa olsun, vücutta düşük dereceli bir iltihabı tetiklediği ve bunun da kanseri tetikleyebileceği yönünde spekülasyon yapılabilir” dedi.
Dövme mürekkebi cilde enjekte edildiğinde, ‘vücudun bunu orada olmaması gereken yabancı bir şey olarak yorumladığını ve bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini’, bu nedenle dövme yapıldıktan sonra çevredeki alanın bir süre ağrılı ve iltihaplı hale geldiğini ekledi. .
Dr Nielsen, dövme mürekkebinin ağır metaller gibi kanserle bağlantılı maddeler (yani kanserojenler) içerebileceğini ve lenf düğümlerindeki hücrelerin bunlara karşı hassas hedefler olduğunu söylüyor
Kansere neden olan maddelerin, lenfomaya neden olan lenf düğümü hücrelerini değiştirmesinin mümkün olduğunu veya bunun suçlu olanın bağışıklık sisteminin mürekkebe tepkisi olabileceğini ekliyor.
Ancak dövmelerden kurtulmak çözüm olmayabilir.
Dr Nielsen Good Health’e şunları söyledi: “Çalışmadaki birkaç kişi dövmeleri silmek için lazer terapisine tabi tutuldu, ancak onlar için risk önemli ölçüde daha yüksek görünüyordu.”
‘Lazerin stabil pigmentleri ciltten uzaklaştırılabilecek daha küçük moleküllere ayırdığını biliyoruz. Oluşan moleküller muhtemelen orijinal pigmentlerden daha toksik ve reaktiftir ve lenfatik sisteme pigmentlerle aynı şekilde çarparlar.’