NATO’nun Yeni Genel Sekreteri Hollanda Başbakanı Mark Rutte Olacak

0

NATO’nun Yeni Genel Sekreteri Hollanda Başbakanı Mark Rutte Olacak

Brüksel’de toplanan NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi teşkilatın yeni genel sekreteri olarak seçti.

Hollanda’da 14 yıldır başbakanlık yapan Mark Rutte, 1 Ekim’de NATO’nun mevcut genel sekreteri Norveçli siyasetçi Jens Stoltenberg’den görevi devralacak.

NATO Genel Sekreterliği için Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de adaydı. Ancak Iohannis, yeterli desteği görmeyince geçen hafta adaylıktan çekilmişti.

Aslında 32 ülkenin üye olduğu NATO’daki Orta Avrupa ülkeleri bölgeden bir ismin genel sekreter olmasını istiyorlardı ancak Rusya Devlet Başkanı Putin’e sert eleştiriler yönelten ve Ukrayna’nın sadık bir destekçisi olarak bilinen Rutte’nin arkasında yer aldılar. NATO’da kararlar oy birliği ile alınıyor.

NATO’nun yeni genel sekreterini görevi devraldıktan sonra iki önemli sorun bekliyor. Biri NATO’yu doğrudan bir savaşa sokmadan Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’yı desteklemeyi sürdürebilmek, diğeri ise ABD’de Donald Trump’un yeniden başkan olması durumunda teşkilatın karşı karşıya kalacağı durum. Zira eski Başkan Donald Trump, başkanlığı döneminde NATO’ya karşı şüpheci yaklaşımlarıyla hatırlanıyor. Donald Trump’un geri dönüş olasılığı NATO liderlerini endişelendiriyor. Trump, saldırıya uğramaları halinde ittifakın diğer üyelerini destekleme konusunda ABD’nin istekliliğini sorgulamaya başlamıştı.