14 Yıllık Hukuk Mücadelesiyle Dolu Öyküde Son Bölüm. Assange Artık Hür Bir İnsan.

0

14 Yıllık Hukuk Mücadelesiyle Dolu Öyküde Son Bölüm. Assange Artık Hür Bir İnsan.

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, ABD’ye bağlı Pasifik’teki Kuzey Mariana adasında hakim karşısına çıktıktan sonra varılan anlaşma gereği hür bir insan olarak ülkesi Avustralya’ya gitti.

Assange, kurucusu olduğu Wikileaks internet sitesinde ABD’nin Irak ve Afganistan’daki askeri operasyonlarına dair yüzbinlerce gizli belgeyi yayımlayınca Birleşik Devlet tarafından hakkında casusluk da dahil 18 ayrı suçtan dava açılmıştı.

Süreç başladığında İsveç’te olan Julian Assange, bu ülkede hakkında iki kadına cinsel saldırı soruşturması açılınca İngiltere’ye gitmiş, Birleşik Krallık’ın İsveç’e iade etmesi söz konusu olunca Londra’da Ekvator Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Burada 7 yıl kalan Assange, daha sonra tutuklanmış ve yüksek güvenlikli bir hapishanede 5 yıl hapis yatmıştı.

İngiltere’de hapishanedeyken Avustralya hükümetinin de dahil olduğu hukuki görüşmeler ve perde arkası diplomatik girişimler sonucunda ABD savcılığı ile bir anlaşmaya varılmıştı. Anlaşma uyarınca Julian Assange hakkındaki suçlamalar 1’e indirgenecek, Assange da söz konusu tek iddia olan casusluk suçlamasını kabul edecekti. Assange’ın İngiltere’de hapiste geçirdiği 5 yıl, casusluk suçlamasının infazına sayılacak ve bir ABD mahkemesinde hakim huzurunda suçunu kabul etmesi karşılığında serbest bırakılacaktı.

Anlaşma uyarınca süreç gerçekleşti ve Assange İngiltere’deki hapishaneden tahliye edildikten sonra uçakla önce Bangkok’a oradan da ABD’ye ait Kuzey Mariana Adası’nın Başkenti Saipan’a geçti.

Julian Assange ve avukatları bugün Saipan’da bölge mahkemesi hakiminin karşısındaydı. Assange duruşmada, kaynağını teşvik ederek ABD’nin gizli belgelerini Wikileaks’te yayımladığını, Amerikan Anayasası’nın ifade özgürlüğü ile ilgili maddesi uyarınca korunduğunu düşündüğünü ama sonuçta casusluk suçlamasını kabul ettiğini ifade etti.

Bölge Baş Yargıcı Ramona V. Mangola da Assange’ın eyleminin bireysel olarak herhangi bir Amerikan vatandaşına zarar vermediğini belirterek Julian Assange’a özgür oluğunu söyledi.

Yargıç, erken de olsa Assange’ın 53’üncü yaş gününü de kutladı.