Kent Ekranı

Ayın Esrarlı Yüzünden Nihayet Numune Getirilebildi

Ayın Esrarlı Yüzünden Nihayet Numune Getirilebildi

İnsanlık, uzay çalışmalarında dünyanın yanı başındaki ay hakkında milyonlarca ışık yılı ötedeki uzay oluşumlarından görece daha az bilgi sahibi. Bu durumun simgesi ayın dünyaya bakmayan ve ayın karanlık yüzü olarak bilinen tarafı.

Ayın karanlık yüzü pek çok esrarı barındırıyor. En çok merak edilense ayın karanlık tarafıyla dünyaya bakan tarafının jeolojik ve kimyasal olarak birbirinden farklı olmaları. Örneğin iki tarafın üst katmanları yani kabukları farklı özellikler taşıyorlar. Ayrıca ayan karanlık tarafında çok daha fazla krater var ve dünyaya bakan tarafından çok daha engebeli.

Dünyanın uydusunun adeta iki ayrı yarım küreden oluşmuş bu yapısı, evrende gezegenlerin oluşumu hakkında daha fazla bilgi vadediyor.

Bu nedenle son yıllarda aya araç gönderme teknolojisine sahip ülkeler karanlık yüze araç inirip numune getirme yarışına girdiler. Başarısız denemeler oldu.

Çin bunu başardı. 

Çin’in yaklaşık 2 ay önce gönderdiği ve indirdiği Chang’e-6 ay aracının karanlık yüzden topladığı numuneler dünyaya ulaştırıldı. Numuneleri taşıyan kapsül hasarsız bir şekilde Moğolistan’a indi.

Çin, 2019’da ayın uzak yüzüne araç indirebilen ilk ve tek ülkeydi.

Ayın karanlık yüzünden gelen numunelerin incelenmesiyle gezegenlerin oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinilmesinin yanı sıra, ayın neden birbirinden çok farklı iki yarımküreden oluştuğu sorusunun yanıtına dair ipuçları aranacak ve bu konudaki teoriler de sınanacak.

Exit mobile version