Afrika’daki Kimsesiz Çocukların Beslenme Yetersizliğine Çare: Böcek Larvaları

0

Afrika’daki Kimsesiz Çocukların Beslenme Yetersizliğine Çare: Böcek Larvaları

Avrupa ülkelerinin yıllarca sömürüp sonra da kaosa ve iç savaşlara terkettiği Afrika ülkelerinden Belçika eski sömürgesi Kongo’da Öksüz çocukların beslenme yetersizliğine karşı bir yardım örgütünün kurduğu çiftlik umut vadediyor.

Çiftlikte yetimhanelerdeki çocukların beslenmesi için böcek larvaları üretiliyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın verilerine göre, 99 milyon nüfuslu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde nüfusun 4’te biri gıda kriziyle karşı karşıya. Ülkedeki yetimlerin yarısı ise beslenme yetersizliğinden mustarip. Özellikle 5 yaşın altındaki çocular akut beslenme yetersizliği çekiyor.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve eşinin kurduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın da destekçileri arasında bulunduğu Yetimler Çiftliği adlı kuruluş, yetimhanelerdeki çocukları yenilebilir böcek larvaları ile besleme yolunu seçmiş.

Zira Kongo’da protein kaynağı olarak ciddi et sıkıntısı var.

Reuters’in haberine göre, Yetimler Çiftliği her ay 300 kilo palmiye larvası üretiyor. Bu miktar yüzlerce yetimin beslenmesine yetiyor. Çiftlik, Kinşasa Üniversitesi’nin araştırma katkısıyla böcek larvası üretimini artırıp, bundan para kazanıp yetimhanelere yardım için finansal olarak daha da güçlenmeyi umuyor.

Yenilebilir böcekler veya larvaların protein açısından kırmızı etten daha zengin olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, böcekler proteinin yanısıra ayrıca zengin birer yağ, vitamin ve mineral kaynağı.

Böcekler uzak doğuda gıda olarak tüketiliyorlar. Afrika’da böyle bir eğilim yoktu.Ancak kara kıtada yoksulluk ve gıda krizleri yenilebilir böceklerı ve larvaları orada da gündeme getirdi.