Hac’da Ölenlerin Sayısı 1,000’den Fazla

0

Hac’da Ölenlerin Sayısı 1,000’den Fazla

Hava sıcaklığının gölgede 51-52 dereceye yükseldiği Suudi Arabistan’da Hac farizesi sırasında ölenlerin sayısının 1,000’den fazla olduğu belirtildi.

AP Ajansı’nın adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililerden aldığı bilgiye göre, ölenlerin yarısından fazlası Mısır’dan gidenler. Hükümet yaptığı açıklamada 16 seyahat acentesinin hacılara yeterli hizmeti sağlayamadığını duyurdu. Açıklamaya göre bu kuruluşlar, Mekke vizeleri olmamasına rağmen başvuranları bir şekilde kutsal topraklara ulaştırdı.

Suudi Arabistan onbinlerce izinsiz hacıyı sınır dışı etti. Ancak çoğu Mısırlı birçok kişi Mekke ve çevresindeki kutsal mekanlara yürüdüler. Otellerde kalmıyorlardı. Bu nedenle de sıcaktan kaçabilecekleri bir yer bulma sıkıntısı çektiler.

Mısır hükümeti, en az 630 Mısırlının Hac sırasında hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenlerin çoğu, Mekke’deki acil yardım merkezinde hayatlarını kaybettiler.

Suudi Arabistan yetkilileri ketum bir şekilde ölümlerle ilgili açıklama yapmıyorlar. Ajanslar bilgileri vatandaşları Hac’a giden ülkelerin bölgedeki yetkililerden alıyorlar. Buna göre ölenlerde Mısırlılardan sonra Endonezyalılar ve Hintliler geliyor.

Vatandaşları Hac’da olan ülkelerin kutsal topraklardaki yetkililerinde aşırı sıcaklar dışındaki ölüm nedenlerine ilişkin bilgiler de var. Örneğin Mısırlı yeklililer, 31 Mısırlının kronik hastalıklarından dolayı hayatlarını kaybettiklerini belirtiyorlar.

Hac ziyaretinin bu yıl aşırı kalabalık olmasına ve Suudi Arabistan’ın baş etmekte zorlanmasına da dikkat çekiliyor. Aşırı sıcak hava nedeniyle hac döneminde Mekke’de bu çok insanın ölmesi ilk defa karşılaşılan bir durum. Gazeteciler, ziyaretin özellikle 2’nci ve 3’üncü gününde bayılan, kusan ve düşen çok sayıda hacı gördüklerini rapor ettiler.

Suudi yetkililere göre, bu yıl 1 milyon 830 bin kişi Hac’daydı.

Hac farizesi sırasında kitlesel ölümler olağandışı değil. En büyük kitlesel ölüm 2015 yılında meydana gelmişti. Mina’da meydana gelen izdihamda 2,400 hacı hayatını kaybetmişti. Aynı yıl Mekke Büyük Camii inşaatındaki vincin devrilmesi sonucu 111 kişi can vermişti. 1990 yılındaki izdihamda ise 1.426 kişi hayatını kaybetmişti.