Kanser tedavisinde heyecan verici çalışma! 42 hastanın tümörü iyileşti

0

Kanser tedavisinde heyecan verici çalışma! 42 hastanın tümörü iyileşti

Hastaların tamamı kanser belirtilerinden arındı

“Çağımızın vebası” olarak adlandırılan kanserin tedavisi, bilim dünyasının üzerinde en yoğun çalıştığı konuların başında geliyor. Bu noktada atılan adımlar her geçen gün kanserin tedavisinde umutları artırırken bu çerçevede yeni bir araştırma tıp çevrelerinde heyecan yarattı. Araştırmacıların “daha önce benzeri görülmemiş” olarak tarif ettiği çalışmada, lokal ileri rektum kanserini tedavi eden yeni bir ilacın, Faz II denemesine katılan 42 hastanın tamamında tümörleri tamamen yok ettiği görüldü.

Jemperli (dostarlimab-gxly) adlı ilaç, kolorektal kanserlerin yüzde 5-10’unu oluşturan dMMR kanserleri ortadan kaldırma konusunda büyük potansiyel göstermişti. (dMMR (mismatch repair deficient), hücre içindeki DNA’nın düzgün onarımını etkileyen bir anormalliktir ve tümör dokusunda yapılan genetik testler ile belirlenir.) Faz II çalışmasının ardından değerlendirilen ilk 24 hasta, ortalama 26.3 ay sonra kanser belirtilerinden arınmıştı.

‘Yaşamı değiştiren tedaviye gerek kalmadan’

Memorial Sloan Kettering Cancer Center’da araştırmacı olarak görev yapan onkolog Dr. Andrea Cercek, “Bu bulgular, lokal olarak ilerlemiş dMMR rektum kanserinin tedavisinde, yaşamı değiştiren tedaviye gerek kalmadan kalıcı tam tümör gerilemesine yol açan yeni bir yaklaşım olarak dostarlimab-gxly’nin potansiyelini ortaya koyuyor. Bir klinisyen olarak, dMMR rektum kanserinin standart tedavisinin zayıflatıcı etkisini ilk elden gördüm ve dostarlimab-gxly’nin potansiyeli beni heyecanlandırıyor” ifadelerini kullanmakta.

Söz konusu ilaç; kemoterapi ve radyasyon ihtiyacını ortadan kaldıran, son derece umut verici bir birinci basamak tedavi seçeneği. Şu anda geleneksel tedavi etkili olsa da inanılmaz derecede invaziv (vücut bütünlüğünü bozucu) ve uzun vadede yaşam kalitesini etkiliyor. Ve sonuçta hastaların üçte birinde kanser metastaz yaparak ölümcül bir hale geliyor.

İlginizi çekebilir: PFAS nedir? Toksik ‘sonsuz kimyasallar’ ile teması nasıl azaltabiliriz?

Ameliyat geçiren hastalar sıklıkla bağırsak, idrar yolu ve cinsel işlev bozukluklarının yanı sıra ikincil kanserler ve kısırlık da dahil olmak üzere yaşamı değiştiren etkilerle karşılaşırlar. Dr. Luis Diaz Jr bu çerçevede geçen yıl ön deneme araştırmasından sonra ilacın kanseri hedeflemede ne kadar etkili olduğunu gösterdiğini dile getirirken şunları söylemişti:

Hastaları standart tedavinin yaşamı değiştiren bu sonuçlarından kurtarmak için sadece immünoterapi kullanarak MMR(d) mutasyonuna sahip bir tümörün geri çekilmesini ve sonunda yok olmasını sağlayıp sağlayamayacağımızı görmek istedik.

Kemoterapiden farklı olarak dostarlimab-gxly, vücuda giren ve protein PD-1 T hücrelerine bağlanarak bu bağışıklık hücrelerini kanser hücrelerine saldırmaya teşvik eden, programlanmış bir bloke edici monoklonal antikordur. Klinik kullanımdan önceki ilk aşamalarında olmasına rağmen, başarılı, invaziv olmayan kanser tedavisi için ‘harika bir ilaç’ olarak tıp çevrelerinde bir süredir konuşulmakta.

FDA tarafından onaylandı

Geçen yıl ilaç, endometriyal kanser için kemoterapinin yanı sıra tamamlayıcı bir tedavi olarak FDA tarafından onaylandı. Jemperli’nin arkasındaki ilaç şirketi GSK, benzer etkili sonuçlar elde etmeyi umarak artık diğer kolorektal kanser türleri üzerinde de çalışmalar yapacak.

GSK Kıdemli Başkan Yardımcısı Hesham Abdullah, “42 hastada hiçbir hastalık belirtisinin görülmediği veriler dikkat çekici” ifadelerini kullanıyor ve şöyle devam ediyor:

Bu sonuçlar bizi dostarlimab-gxly’nin potansiyelini anlamaya bir adım daha yaklaştırıyor. Devam eden çalışmalarımızda dostarlimab-gxly’nin belirli kolorektal kanserlerdeki nihai değerlendirilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bir açıklamada GSK, hastaların üçüncü derecenin üzerinde yan etkiler yaşamadığını, çoğunda hafif veya orta derecede advers reaksiyonlar görüldüğünü paylaştı. Şirket, ilacın güvenlik ve toleransının “etken maddenin bilinen güvenlik profiliyle tutarlı olduğunu” da kaydetti.

Söz konusu ilacın uzun vadeli takip muayenelerinin sonuçları, bu hafta Chicago’da düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) yıllık toplantısında sunuldu.

Kaynak: New Atlas / Mashable /Metin Aktaşoğlu tarafından Türkçeleştirildi

.