Euro 2024’teki Fransa Milli Takımı da Seçim Kampanyasına Katıldı. Mbappe’den  Dikkat Çekici İfadeler

0

Euro 2024’teki Fransa Milli Takımı da Seçim Kampanyasına Katıldı. Mbappe’den  Dikkat Çekici İfadeler

Fransa’da devlet başkanı Emmanuel Macron’un sürpriz kararıyla yakında milletvekili seçimi yapılacak. Kamuoyu yoklamalarındanyola çıkılarak aşırı sağın bu seçimleri kazanacağı hatta meclis çoğunluğunu ve hükümeti kurabileceği belirtiliyor.

Amerikan yayın kuruluşu NBC’deki bir analize göre, Fransa’da aşırı sağın siyasi partilerden daha ciddi bir rakibi var: Fransa milli futbol takımı.

Ülkenin ikonik “Maviler”inin yıldızları, bir yandan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ter dökerken bir yandan da seçim kampanyası yapar gibi her fırsatta seçmenleri aşırı sağa karşı oy vermeye davet ediyorlar.

Takımın kaptanı ve yıldızı Kylian Mbappe, Avusturya maçı öncesi düzenlenen basın toplantısında aşırı sağcıların gücü ele geçirmek üzere olduklarını belirtti. 25 yaşındaki yıldız oyuncu genç nesillere seslenerek “ülkenin kritik bir dönemde” olduğunu vurguladı.

Paris’in banliyolarından birinde Kamarunlu babadan Cezayirli anneden doğan Mbappe’nin şu sözleri düşündürücü:

“Benim değerlerime ya da bizim değerlerimize uymayan bir ülkeyi temsil etmek istemiyorum”. 

Takımın bir başka siyahi yıldızı Marcus Thuram da net bir mesaj verdi. Fransız milli takımın eski yıldızı ve ırkçılık karşıtı aktivist babası Lilian Thuram’ın izinden giden oyuncu, Fransız seçmenlerin aşırı sağcıların güç elde etmemesi için “her gün savaşmaları” gerektiğini söyledi.

Kanat oyuncusu Ousmane Dembele de aşırı sağa karşı yürütülen kampanya içinde. Ülkenin değerleri için alarm zillerinin çalmaya başladığını belirterek seçmenleri oy vermek için harekete geçmeye çağırdı.

Fransız milli takım oyuncularının siyasetle ilgili olarak hem de basın toplantısında veya sosyal medyada bu tür mesajlar vermeleri görülmüş bir durum değil.

Fransız milli takımının sahadaki ve saha kenarındaki kadrosuna bakıldığında “Les Bleus” ün Fransa’daki çok kültürlülüğün en önemli sembolü olduğu kolaylıkla görülebiliyor. “Gökkuşağı Takımı” olarak tanımlanan ekipte ağırlık Siyahi, Arap, Müslüman veya Fransız kolonilerinden gelme oyuncularda.

Fransız aşırı sağı, bu özellikleri nedeniyle Gökkuşağı Takımı’nı hedef almaktan çekinmedi. Aşırı sağın önde gelenleri futbol milli takımının Fransız olmadığını savundular.

Nitekim seçimlerle ilgili olarak Mbappe, Thuram, Dembele ve takımdaki diğer yıldızların verdiği mesajlara aşırı sağ Ulusal Birlik’ten hemen tepki geldi. Parti’nin lideri Jordan Bardella, Mbappe’yi seçmenin tercihine saygı gösterme konusunda kendi deyişiyle “uyardı”. Devamla sözleri şöyle: Çok, çok büyük bir maaş alacak kadar şanslı olduğunuzda, bir multimilyoner olduğunuzda o zaman bu sporcuları görmekten biraz utanıyorum… Artık geçimini sağlayamayan insanlara ders veriyorlar”.