BBC: “Görgü Tanıklarına Göre Yunan Sahil Güvenliği Göçmenlerin Ölümüne Neden Oluyor”

0

BBC: “Görgü Tanıklarına Göre Yunan Sahil Güvenliği Göçmenlerin Ölümüne Neden Oluyor”

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, Yunan sahil güvenliğinin Türkiye’den Yunanistan adalarına geçmek isteyen kaçak göçmenlerin ölümüne neden olduğu iddialarını araştırdı.

BBC, kendi istihbaratına, görgü tanıklarına, sivil toplum kuruluşlarına, konuyu araştıran serbest gazetecilere ve Türk sahil güvenliğine dayanarak yaptığı analizden bir haber derledi.

Buna göre, 43 kişinin ölümüyle sonuçlanan 15 olay analiz edildi. Bunlar arasında 9 kişinin ölümü görgü tanıklarının anlatımlarıyla örtüştü.

Görgü tanıklarının anlattığı ölümlü olaylar BBC’nin tanımıyla “tüyler ürpertici” ifadeler içeriyor.

Birçok olayda göçmenler, motorsuz şişirilebilir botlara bindirildiklerini, daha sonra botların havalarının indiğini veya zaten delik olabileceğini belirttiler.

Kamerunlu bir göçmen, Sisam adasında yakalandıktan sonra Yunan Sahil Güvenlik botuna bindirildiklerini, açıklarda denize atıldıklarını, bazı göçmenlerin gözlerinin önünde boğulduklarını anlattı.

Benzeri bir olayı da Somalili bir göçmen aktardı. Sakız adasında karada yakalandıklarını, yine sahil güvenliğe teslim edildiklerini, açıkta elleri bağlanarak denize atıldıklarını, kendisinin sırt üstü durmayı başararak hayatta kaldığını ve Türk sahil güvenliği tarafından kurtarıldığını ancak 3 kaçak göçmenin öldüğünü belirtti.

BBC’nin haberinde Yunan sahil güvenliğinin ve bazı güvenlik birimlerinin uygulamalarına ilişkin olarak bir araştırmacı gazetecinin saptamalarına da yer veriliyor. Buna göre, bir özel kuvvetler görevlisi, geri itme, denize atma, elverişsiz botlarla denize terketme gibi uygulamalara neden olan emirlerin hükümetteki bir bakandan geldiğini söyledi.

Aynı habere göre, yakalanan 12 kaçak göçmenin Yunan sahil güvenlik botuna bindirildikten sonra bir sandala aktarılmasının görüntüleri eski bir sahil güvenlik görevlisine gösterildi. Eski sahil güvenlik görevlisi, röportaj sırasında ayağa kalkarak mikrofonu açıkken yanındaki kişiye Yunanca, gördüklerinin “açıkça yasa dışı” ve “uluslararası suç” olduğunu söyledi.

Söz konusu görüntüler bağımsız bir kuruluş olan Yunanistan Ulusal Şeffaflık Kurulu tarafından soruşturuluyor.

BBC’ye açıklama yapan Yunan sahil güvenliği suçlamaları şiddetle reddetti.