Kent Ekranı

Putin: “Ukrayna NATO’dan Vazgeçsin Hemen Ateş Kes Emri Vereyim”

Putin: “Ukrayna NATO’dan Vazgeçsin Hemen Ateş Kes Emri Vereyim”

Rusya Lideri Vladimir Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılma planlarından vazgeçtiğini resmen ilan etmesi ve Rus Ordusu’nun işgal ettiği 4 bölgeden askerlerini tamamen çekmesi halinde “hemen” ateş kes emri vereceğini bildirdi.

Putin Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada ateş kes için şartlarını açıklarken sözünü ettiği 4 bölgenin Donetsk, Luhansk. Kherson ve Zaporizhzhia olduğunu belirtti. Putin şöyle devam etti: “Kiev böyle bir karara hazır olduklarını açıklayıp birlikleri bu bölgelerden gerçek anlamda çekmeye başladıklarını ve aynı zamanda NATO’ya katılma planlarından vazgeçtiklerini resmen ilan ettikleri anda bizim tarafımızda, hemen, bir dakika sonra ateşi kesip müzakerelere başlama emri verilecek”

Vladimir Putin’in bu açıklaması, ABD ile Ukrayna’nın güvenlik iş birliği anlaşması imzalamasının ardından ve İsviçre’de başlayacak Ukrayna barış konferansı öncesinde geldi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, G-7 zirvesinin yapıldığı İtalya’da 10 yıllık bir güvenlik iş birliği anlaşması imzalamışlardı. Anlaşma Ukrayna’nın savunma kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyor. Anlaşmanın metninde söz konusu iş birliği, Ukrayna’nın nihai olarak NATO üyeliğine doğru atılmış bir adım olarak tanımlanıyor.

Bu arada hafta sonu İsviçre’de Ukrayna’da barış konulu bir uluslararası konferans toplanıyor. Konferansta 90 ülke temsil edilecek.

Rusya konferansa davet edilmemişti.

Exit mobile version