ABD ve Ukrayna Arasında Putin’in Damarına Basacak Anlaşma

0

ABD ve Ukrayna Arasında Putin’in Damarına Basacak Anlaşma

ABD ile Ukrayna arasında 10 yıl süreli ikili güvenlik anlaşması imzalandı. Anlaşma Ukrayna’nın savunmasını Rus işgaline karşı güçlendirmeyi ve Ukrayna’yı NATO üyeliğine yakınlaştırmayı amaçlıyor.

G-7 zirvesinin yapıldığı İtalya’da gerçekleştirilen törende anlaşmayı ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky imzaladı.

Anlaşma, Ukrayna’nın eskimiş savunma gücünün geliştirilmesine yardımcı olmayı öngörüyor. Ayrıca metinde anlaşma, Ukrayna’nın nihai NATO üyeliğine doğru atılmış bir adım olarak tanımlanıyor.

Anlaşmada ayrıca Ukrayna’ya yönelik silahlı bir saldırı veya buna benzer bir tehdit olması durumunda, üst düzey ABD’li ve Ukraynalı yetkililerin, verilecek yanıt konusunda istişarede bulunmak üzere 24 saat içinde bir araya geleceği belirtiliyor.

ABD-Ukrayna güvenlik anlaşmasında iki ülkenin istihbarat paylaşımında bulunması ve ortak askeri tatbikat yapmaları da öngörülüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, anlaşmanın imza töreninde, hedeflerinin Ukrayna’nın caydırıcılık kapasitesini güçlendirmek olduğunu belirtti. Biden, Rusya Lideri Putin’e bir mesaj verildiğini de söyledi. Biden, “Bizi daha fazla dışarda bekletemezsin, bizi bölemezsin” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ise anlaşmayı ülkesinin “nihai NATO üyeliğine bir köprü niteliğinde tarihi bir anlaşma” olarak nitelendirdi.

Bu arada G-7 zirvesinde liderler, Ukrayna’ya 50 milyar dolar kredi verilmesini onayladılar. Söz konusu gelişmenin Rusya açısından önemi, G-7’ye üye ülkelerdeki dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karların bu krediye teminat gösterilmesi.