Türkiye 12 aylık kaynağını 7 ayda tüketerek limitini aştı

0

Türkiye 12 aylık kaynağını 7 ayda tüketerek limitini aştı

Dün Türkiye’nin 12 aylık kaynağını tükettiği limit aşım günüydü. Bundan sonra ya kendimize yeni bir dünya bulacağız ya da tüketimimizi azaltacağız.

Türkiye’nin limit aşım günü bu yıl 11 Haziran tarihine denk geldi. Bu tarih, geçen yıla göre kaynaklarımızı 11 gün daha erken tükettiğimizi gösteriyor.

Küresel Ayak İzi Ağı (GFN), her yıl ülkelerin kaynaklarını ve tüketimini baz alarak her ülkenin limit aşım gününü belirliyor.

Bu yıl dünyanın limit aşım günü 1 Ağustos’a denk geliyor. Türkiye ise kaynaklarını dünya ortalamasından daha hızlı tüketiyor.

Türkiye’nin bu yılki kaynak tüketimi Çin, Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Norveç’in de aralarında bulunduğu 61 ülkenin kaynak tüketiminden daha düşüktü. Ancak İran, Arjantin, Brazilya, Tayland ve Azerbaycan gibi ülkelerin tüketimini aştı.

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, GFN’nin hesaplarına göre Türkiye’nin tüketimi için her yıl 2,1 dünyanın kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Yani önümüzde iki seçenek var: Ya kendimize yeni bir dünya daha bulacağız ya da tüketimimizi azaltacağız.

‣ Türkiye doğal kaynaklarını dünya ortalamasından 32 gün önce tüketti
‣ Bu yılki biyolojik kaynaklarını tüketen Almanya’nın üç gezegene ihtiyacı var

Limit aşım gününü ertelemek için emisyonları azaltmamız gerekiyor

Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’ne göre 2030’a kadar emisyonları 2010 yılına oranla yüzde 43 düşürebilmek için limit aşım gününü küresel olarak 19 gün daha ertelememiz gerekiyor. Aksi takdirde iklim hedeflerine ulaşmamız mümkün olmayacak.

Yaklaşık 50 ülkenin ise aşım günü bulunmuyor, yani bu ülkeler her yıl biyokapasitelerini aşmayacak şekilde tüketim yapıyor.