Fransa’da Cumhuriyetçi Parti Aşırı Sağı Seçimlerde İttifak Yapmaya Davet Etti

0

Fransa’da Cumhuriyetçi Parti Aşırı Sağı Seçimlerde İttifak Yapmaya Davet Etti

Fransa’da muhafazakar Cumhuriyetçi Parti’nin lideri Eric Ciotti, 30 Haziran-7 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimler için aşırı sağı ittifak yapmaya davet etti.

Eric Ciotti TF1 televizyonunda yaptığı açıklamada, aşırı sağ için, “aynı şeyleri söylüyoruz. O yüzden hayali muhalefet uydurmayı bırakalım. Zaten seçmenlerimizin büyük çoğunluğu bunu istiyor” dedi.

Fransa Meclisi’nde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nden sonra muhalefet bloğunun üçüncü büyük partisi olan Cumhuriyetçi Parti’nin liderintden gelen bu hamlenin erken genel seçimlerin sonuçları üzerinde ciddi bir etki yapması öngörülüyor.

Cumhuriyetçi Parti, Charles de Gaulle ve Jacques Chirac’ın liderlik yaptıkları dönemler başta olmak üzere Fransa’nın modern siyasi tarihinin önemli bir bölümünde iktidarda olan bir parti. Bu nedenle cumhuriyetçilerin aşırı sağa ittifak çağrısı yapması ayrıca anlamlı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ronesans Partisi’nden İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Cumhuriyetçi Parti liderinin yaptığı çağrının “utanç verici” olduğunu belirtti.

Ulusal Birlik, Cumhuriyetçi Parti’den gelen çağrıyı memnuniyetle karşıladı.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik’in erken genel seçimlerde de birinci parti olması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 577 sandalyeli Fransız Meclisi’nde merkezdeki üç partiden 249 milletvekilinin desteğine sahip bulunuyor. Aşırı sağcı Ulusal Birlik 88, aşırı sağla ittifak çağrısı yapan Cumhuriyetçi Parti ise 62 milletvekili ile temsil ediliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde Avrupa Parlamentosu için yapılan seçimlerin Fransa ayağında Aşırı sağcılar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin iki katı oy alarak birinci parti olmuştu. Bunu üzerine Emmanuel Macron parlamento için erken genel seçim kararı almıştı.